Tuinplanning

Een kleine tuin inrichten doe je met deze ideeën

De kleine tuin is populair. Want de bouwpercelen worden almaar kleiner. Bovendien vragen kleine tuinen minder onderhoud. Omdat we de ruimte ook in een kleine tuin optimaal willen benutten, zetten we enkele ideeën om een kleine tuin in te richten op een rij.

De ideale kleine tuin heeft een doordachte indeling waarbij de ruimte optimaal benut is. Daarbij is het vooral belangrijk dat je diepte gaat benadrukken via doorkijken en een opdeling met aanplanting en/of tuinverharding.
 

Eén tuinstijl

  • Beperk de variatie aan planten en bloemen en houd je aan één tuinstijl. De verschillende soorten tuinstijlen ontdek je in Welke tuinstijl past bij jou?
  • Als je met terrasverhardingen werkt, kies je best ook één of twee verschillende materialen die je in heel de tuin laat terugkomen; meer materialen zouden de tuin meteen te druk laten lijken.
  • Meer materialen voor de terrasverharding brengt meer voegen mee. En dus meer onkruid in de voegen. Beperk je tot een of twee verhardingsmaterialen en je krijgt een onderhoudsvriendelijke tuin, die gemakkelijk te onderhouden is.
  • In het artikel Tips voor een onderhoudsarme tuin vind je dan weer ideeën om zo weinig mogelijk tuinonderhoud te hebben.

Plantenbakken en potten

Gebruik de tuinmuren of tuinafscheiding als fundering voor kruipplanten of kuipplanten. Werk ook met leibomen. Eventueel kun je een van de tuinmuren gebruiken als groengevel of verticale tuin. Een groengevel is ideaal als je maar een kleine tuin hebt. Is de tuinmuur of tuinomheining begroeid? Plaats dan potten of kleinere planten en bloemen voor die begroeide muur. Zo creëer je meer diepte.
 

Kleine tuin lijkt groter

Een kleine tuin lijkt groter als je er diepte in brengt. Gebruik daarom ook het uitzicht op omliggend groen als onderdeel van jouw tuin. Zorg er voor dat je de bomen in de tuinen van de buren kunt zien. Muren, hekwerk en ander tuinafsluitingen verberg je best achter struiken en heesters. Zo zie je niet waar de tuin precies eindigt. Pergola’s of een half overdekt terras in het midden of op het einde van de tuin kunnen een kleine tuin ook groter doen lijken.

Tuinpad met bocht

De kleine tuin groter maken doe je ook door het tuinpad in een bocht door de tuin te leggen. Of werk met ronde plantenborders of plantvakken. Ronde, golvende lijnen geven een kleine tuin ook meer reliëf waardoor de kleine tuin meteen groter lijkt. Over de aanleg van het terras en de plaatsing van het terras of verhardingen denk je ook best goed na, eventueel plaats je de terrasverharding verderop in de tuin en niet meteen bij de gevel van het huis.
 

Soorten bomen

Bomen voor de kleine tuin zijn er genoeg. Aziatische esdoornsoorten, krentenboompjes, aardbeienboom, treurberken, judasboom, kornoelje, vijgenboom, …  zijn bomen die traag groeien en toch een mooie bloei kennen.

Tuinaankleding

Bij de aankleding van een kleine tuin plaats je donkere kleuren en donkere planten ook tegen de uiteinden van de tuin. Lichtere materialen, kleuren en planten mogen meer naar het midden komen.

Zo zijn blauwe tinten ideaal om de tuin optisch te verbreden of te verlengen. Plaats de planten met blauwe bloemen dan ook het dichtst tegen de afscheiding. Een tuinmuur blauw schilderen kan ook. Gebruik een blauwe tint, die ook bij regenweer of in de winter voor een zuiderse indruk zorgt, anders wordt het snel te somber.
 

Gevel als tuin

Gebruik ook de gevels van je huis als tuin: laat er klimplanten tegenop groeien, zet bloembakken op de vensterbanken… Hangende bloemen en planten in die bakken zorgen voor een mooi uitzicht op groen, zowel vanuit de tuin als van binnen naar buiten.
 
Meer ideeën voor het inrichten van de tuin vind je in Goed Getuind

Inspiratie voor de aankleding van een kleine tuin of een stadstuin vind je ook in:
Tuinen in beeld: Strakke vijver in compacte stadstuin
Tuinen in beeld: Een kleine romantische stadstuin
Tuinen in beeld: Kindvriendelijke stadstuinAuteur: Gretel Kerkhofs 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in