Tuinplanning

Welke tuinstijl past bij jou?

Tuinstijlen bestaan in verschillende soorten. Dit overzicht van de meest voorkomende tuinen kan jou helpen uitzoeken welke tuinstijl bij jou en bij jouw huis past. Dit voorjaar merken we dat zowel strakke tuinen als romantische tuinen populair zijn. Maar ook landelijke tuinen en landschapstuinen zijn prachtig als de stijl in de tuin volledig doorgetrokken is.

In ons overzicht van de verschillende soorten tuinstijlen beperken we ons tot de opsomming van de kenmerken van romantische tuinen, de formele tuin, de strakke tuin, de landelijke tuin en de landschapstuin. 

Romantische tuinen

De romantische tuin bevat kleurrijke borders, veel hagen, pergola’s, begroeide bogen om onder door te wandelen, veel hoeken en doorkijkjes.
De vormen van de borders, tuinpaden en tuinobjecten zijn veelal rond, golvend of glooiend en organisch.

De sfeer in een romantische tuin is warm en gezellig. Een romantische tuin kenmerkt zich ook door enige beslotenheid door dichte beplanting en begroeiing. Banken, een oude waterpomp, hier en daar een verborgen zitplekje, … het zijn elementen die de tuin aankleden en bijdragen tot de gezellige sfeer.

Een mooi voorbeeld van een romantische tuin ontdek je in Tuinen in beeld: Groene buitenkamer.

Formele tuinen

Een formele tuin is afgeleid van de vroegere (Franse) kasteeltuinen, die heel symmetrisch opgebouwd waren. Een formele tuin is dus ook symmetrisch  van opbouw, met grote groepen van dezelfde planten die bijvoorbeeld op dezelfde manier zijn aangeplant aan weerszijden van een trap, een pad of perk.

Klassieke ornamenten, waterelementen en tuinvazen maken de formele tuin af.

Klassieke tuinen

De klassieke tuin is een variant van de formele tuin. Strakke vormen, duidelijke lijnen, klassieke tuinbeelden, duurzame materialen zoals natuursteen (blauwe steen). Taxushagen en buxus zorgen hier voor permanent groen. Vaak zijn taxushagen en buxus ook in duidelijke vormen gesnoeid.

Moderne of strakke tuin

Een strakke tuin noemen we ook wel een moderne tuin. Of andersom. Anderen spreken van een minimalistische tuin.
Kenmerken van deze tuinsoort zijn de strakke belijning, eigentijdse vormgeving, veel groen als kleur, grote vlakken met dezelfde beplanting, strakke hagen en veel grassoorten.
 
Ook de verharding in deze tuin is uitgevoerd in strakke materialen en aangelegd in rechte lijnen.
Voor de materialen kiezen ontwerpers vaak voor grijze tinten: beton, grijze natuursteen, vergrijsde houtsoorten in strak geschaafde planken. Een strakke, minimalistische tuin heeft weinig losstaande tuinelementen. Hier en daar een modern kunstwerk of een waterpartij kan wel.

Tuinen in beeld: Loungetuin om te genieten laat je dan weer kennis maken met een tuin als lounge of ontspanningsoord in een hedendaags kader.

Landschapstuin

Een landschapstuin of natuurlijke tuin herken je aan het feit dat deze tuin perfect opgaat in het omliggende landschap. Voor de aanleg van een landschappelijke tuin vertrekt het ontwerp van de natuurlijke omgeving en de landschapselementen in de buurt van de tuin. Als er geen tuinafsluiting staat, merk je de tuin in het grotere landschap nauwelijks op. Een landschapstuin past het best in een landelijke omgeving.

Ontdek in Tuinen in beeld: Ecologische plattelandstuin hoe een landschapstuin er uit kan zien.

Natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin gaat een stapje verder: het onderhoud van een natuurlijke tuin wordt beperkt, grassoorten worden minder vaak gemaaid, weidebloemen sieren de borders en het gazon… In een natuurlijke tuin krijg je de indruk dat je aan de rand van of zelfs in een weide of boomgaard staat.
In Tuinen in beeld: Weerspiegeling van een verwilderde tuin doe je nog meer inspiratie op voor een natuurlijke tuin.

Landelijke tuin

Een landelijke tuin situeert zich ergens tussen een klassieke tuin en een landschapstuin in. Het kleurgebruik in een landelijke tuin – vaak bij een huis in de bekende pastorijstijl of een pastoriewoning – is beperkt. Veel groen door het gebruik van buxus, taxus en leibomen.

Ook haagbeuken komen veel voor in landelijke tuinen. De kleuren zijn vaak afkomstig van rozen, hortensias en lavendel. Tinten in wit en blauw of lila komen het meest voor en passen ook het best in een landelijke tuin.

De landelijke tuin in Tuinen in beeld: Gestructureerde tuinkamers is een perfect voorbeeld van hoe een volgroeide klassieke landelijke tuin er uit kan zien.
Een voorbeeld van een moderne, landelijke tuin zie je in Tuinen in beeld: Dubbele tuin voor privé en praktijk. Ook de tuin in Tuinen in beeld: Contrasterende glooiingen in voortuin is een moderne variant op de landelijke tuin.

Auteur: Gretel Kerkhofs - april 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in