Onderhoudsvriendelijke tuin en terras

Gewijzigd op 16/10/2013 door Gretel Kerkhofs

Gejaagd als we vandaag leven, willen we optimaal genieten van onze vrije tijd. Voor de meesten onder ons valt dat niet te rijmen met het wieden van onkruid of het besproeien van de planten in de tuin. Hoe kun je het onderhoud van tuin en terras tot een minimum beperken?
Tuinberegening
© Habitos.be

Beregeningsinstallatie

Een beregeningsinstallatie neemt het werk uit je handen bij grote droogte. Je hoeft dan zelf niet meer met gieter, emmer of tuinslag aan de slag. Zorg er wel voor dat je de nodige leidingen ingraaft, voor je aan de verdere aanleg begint.
Onderhoud Gazon
Een gazon vraagt tijdens het seizoen om een frequent onderhoud.
© Habitos.be

Onderhoud terras en tuinpad

Bij de verhardingen zijn de voegen het meest gevoelig voor vervuiling. Je kan dit opvangen door het aantal voegen te beperken. Dat doe je door voor de tegels te kiezen voor grotere formaten, bijvoorbeeld megategels van 1m² of grote, langwerpige tegels. Vind je dat niet zo mooi, dan kun je de voegen opvullen met polymeerzand.

De onderhoudsvriendelijkheid van tuin en terras wordt verder in de hand gewerkt door de kwaliteit van de gebruikte materialen of de keuze van planten die weinig snoeionderhoud vragen.

Tuinonderhoud per maand

Een goed onderhouden tuin is een tuin die het hele jaar door onderhouden wordt. Elke maand zijn er specifieke karweitjes die je best op tijd uitvoert.

Voor een goed overzicht van al die tuintips, maand per maand, maakten we een Tuinkalender.