Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
Renson - Ventilatie, zonwering
Winsol
Veranda en terrasoverkapping

De veranda als tuinkamer

Een veranda kan een praktische uitbreiding van je woning zijn. De invulling van deze kamer kan op verschillende manieren. De veranda als tuinkamer gebruiken is één van de opties. Op die manier creëer je een extra woonkamer, waar je kunt eten of gewoon genieten van de natuur en dat het hele jaar door. Enkele interieur- en kleurentips voor de tuinkamer.

Verschil tuinkamer en serre

Om te beginnen halen we een misverstand uit de wereld, een tuinkamer is geen serre. In beide gevallen gaat het om een voornamelijk uit glas bestaande uitbouw van de woning, maar er is ook een groot verschil: de invulling.
 

  • Een tuinkamer gebruik je echt als tweede woonkamer
  • Terwijl je in een serre (exotische) planten plaatst of kweekt

Dus eten, slapen, genieten, … kortweg leven, dat doe je in de tuinkamer.
 

Inrichting

De tuinkamer schippert als ruimte tussen de woning en de tuin. In vergelijking met je ‘normale’ leefruimte is deze kamer expliciet gericht op buiten. Dat vertaalt zich ook in het interieur.

Ga voor natuurlijke materialen zoals een houten tafel en/of rieten stoelen. Zorg er wel voor dat je tuinkamer geen bergruimte wordt, want dat zou zonde zijn. Houd daarom het meubilair beperkt.

Wil je een tv in je tuinkamer? Dan houdt niemand je tegen, maar dan valt de verbinding met buiten toch een beetje weg. Een koelkast lijkt ons beter geschikt. Lekker genieten van buiten met een fris drankje aan je zij. Nog een goede optie is, is om je tuinkamer te koppelen aan je (eventuele) buitenkeuken
 
Ook gordijnen zijn aangewezen als raamaankleding. Deze contrasteren met het harde materiaal van de vloer (liefst natuursteen die mogelijk doorloopt in de tuin) en/of de muren/ramen (aluminium of bepleisterd metselwerk). Kies voor gezelligheid en houd het licht en luchtig. 

Vloerverwarming is aan te raden. Zo staat er nergens een radiator in de weg.

Kleuren afhankelijk van oriëntatie

O ja, alle stijlen kunnen van klassiek over modern tot Victoriaans. Alle types zijn beschikbaar op de markt van een terrasoverkapping tot een volledig omsloten kamer.
 
De gebruikte kleuren zijn afhankelijk van de ligging van de tuinkamer. Is de ruimte zuidelijk georiënteerd dan zijn wit en andere sobere kleuren aangeraden. Leg her en der wel een accent. Ligt de tuinkamer noordelijk gericht, waar er minder zon binnenvalt? Opteer dan voor warme kleuren.

Bouwvergunning

Hoe groot moet de tuinkamer zijn? Dat beslis je zelf. Maar blijf je in Vlaanderen met de bijbouw van een tuinkamer onder een oppervlakte van 40m² en een maximale hoogte van 4m? Dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor je veranda.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in