Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwmaterialen
Isoleren
Kopen en verkopen

Zo vermijd je geluidsoverlast

Ontdek hoe je geluidsoverlast kan vermijden.

Geluidsoverlast kan heel vervelend zijn, zeker op bepaalde momenten van de dag. Het kan gaan over het geluid van een grasmaaier, straatlawaai of zelfs luidruchtige buren. Wat het probleem ook is, hier lees je hoe je dit kan vermijden.

Zoektocht

Ten eerste is het belangrijk om geluidsoverlast te vermijden wanneer je op zoek gaat naar een huis. Let er zo bijvoorbeeld op dat je huis/appartement goed geïsoleerd is. Ook de indeling van het pand is erg belangrijk. Let erop dat de slaapkamer zich niet rechtstreeks aan de straatkant of zich te dicht bij de woonkamer van de buren bevindt.

Een handige tip: Als je wil weten hoe druk het is in de buurt, kan je ook meteen een babbeltje slaan bij de buren, dan weet je vaak al waar je aan toe bent.

Ligging

Je dient uiteraard ook rekening te houden met de ligging van je appartement. In een appartement in de drukke stad heb je sneller last van geluidsoverlast dan ergens op het platteland. Aantal buren Hou rekening met het aantal buren dat je gaat hebben. Als je in een appartementsblok van 6 verdiepingen met telkens 3 appartementen per verdieping, het middelste appartement hebt op de middelste verdieping, heb je veel buren. Je hebt dan zowel een bovenbuur als een onderbuur, en ook nog eens 2 zijburen. Het is dan ook logisch dat je sneller geluidsoverlast zal hebben.

Tip: Als je wil dat de buren rekening houden met jou, doe dit dan ook met hun. Ga niet om 3 uur ‘s nachts de kasten verschuiven, stofzuigen, …

Isolatie

Niet getreurd als je al een woning hebt gekocht en last hebt van geluidsoverlast. Je kan dit nog altijd oplossen door goed te isoleren. Het is dan afhankelijk van waar het geluid komt, waar je gaat isoleren. Komt het meeste geluid van de onderbuur, dan kan je best de vloer isoleren. Ook kan je ervoor kiezen om een tapijt om de vloer te leggen omdat dit het geluid beter tegenhoudt dan bijvoorbeeld keramische tegels. Als het geluid van de zijburen komt, kan je de muren best goed isoleren. Door gebruik te maken van goede isolatie is het binnenkort gedaan met slapeloze nachten.

Ramen en deuren

Als je het meeste last hebt van straatlawaai kan het interessant zijn om superisolerende ramen en deuren te installeren. Als je woning zich bevindt langs een drukke weg, kan je bijvoorbeeld opteren voor 3 dubbel glas. Ook het materiaal van je ramen en deuren is belangrijk. Dit moet een isolerend materiaal zijn zoals PVC of aluminium.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in