Huren en verhuren

Vlaamse huurpremie vanaf deze zomer

Vanaf deze zomer begint de uitbetaling van een huurpremie aan mensen met een zeer laag inkomen die al minstens vijf jaar wachten op een sociale woning. Dat meldt Het Journaal van de VRT. Normaal gezien had de uitkering vanaf januari uit de startblokken moeten schieten, maar een te laat geleverd informaticasysteem veroorzaakte enkele maanden uitstel.


Eind september van vorig jaar keurde de Vlaamse regering de maatregel definitief goed. Het gaat om een premie van 120 euro per maand, met 20 euro extra per kind, voor kandidaten voor een sociale woning die al vijf jaar of langer op een wachtlijst staan. Zij zijn in afwachting van een sociale woonst immers aangewezen op de duurdere private huurmarkt.


Centraal register

Dat de uitbetaling van de premie niet in januari van start ging, was naar verluidt het gevolg van een te laat geleverd informaticasysteem. "We hebben die toepassing nodig, want nu heeft elke huisvestingsmaatschappij afzonderlijk een wachtlijst", legt bevoegd minister Freya Van den Bossche uit. Ze wijst er op dat veel mensen op verschillende lijsten staan. "We hebben één centraal register nodig waardoor we van iedereen in Vlaanderen weten hoe lang hij al in totaliteit heeft moeten wachten".

Dat register is nu klaar. De naar schatting zevenduizend betrokken gezinnen krijgen volgende maand een brief in de bus waarin een aantal gegevens wordt gevraagd. In de loop van de zomer kunnen de eerste huurpremies worden uitbetaald.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in