Huren en verhuren

Verhuurder wordt beter beschermd tegen wanbetalers

Verhuurders worden vanaf volgend jaar extra beschermd tegen wanbetalers. Wanneer een huurder niet meer kan betalen en de vrederechter hem respijt geeft, zal een garantiefonds tot twaalf maanden huur uitbetalen. Het initiatief wordt aangekondigd door Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a).


Het feit dat de laagste huurprijzen de voorbije jaren het snelst zijn gestegen, brengt heel wat sociaal zwakke huurders in de problemen. Per jaar moeten er in Vlaanderen 12.000 mensen voor de vrederechter verschijnen omdat ze hun huur niet kunnen betalen. Bijna 3.500 huurders worden effectief uit hun huis gezet. De oprichting van het huurgarantiefonds moet daar een mouw aan passen.


Garantiefonds

Anderhalf miljoen euro in het fonds komt van de Vlaamse regering, de rest van huiseigenaars. Zij zullen vrijwillig kunnen toetreden tot het systeem door per huurcontract een klein bedrag in het fonds te storten. Als dat fonds wordt ingeschakeld, is de verhuurder zeker van zijn geld.

De huurder zou ook niet altijd meer de woning moeten verlaten. Maar enkel op voorwaarde dat hij zich aan een aantal strikte voorwaarden houdt, zoals bijvoorbeeld een afbetalingsplan opgelegd door de vrederechter.

De sp.a-minister hoopt dat het fonds ook preventief zal werken en eigenaars zal aansporen makkelijker te verhuren aan sociaal zwakkeren.

Van den Bossche werkt ook nog aan een project om huisjesmelkers harder aan te pakken. Wanneer een krotwoning ongeschikt wordt verklaard, zal de eigenaar zelf de huur moeten betalen en verplicht worden de woning volledig te renoveren.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in