Vastgoedmakelaars

Vastgoedstyling is de nieuwe trend in immoland

Home Staging of vastgoedstyling, we kennen het allemaal van tv-programma’s zoals de Huisdokter op Vijftv of Hidden Potential op
Vitaya. De Belgische vastgoedmarkt heeft nu ook de mogelijkheden van dergelijke make-overs ontdekt en biedt ze nu aan in het dienstenpakket.

‘Home staging’ betekent dat een onroerend goed wordt verfraaid om de verkoop of verhuur ervan te stimuleren en te versnellen. Dit concept is zeer populair in Canada, Frankrijk en vooral in de Verenigde Staten, waar 95% van de huizen gerestyled wordt voordat ze worden verkocht of verhuurd. In België staat home staging nog in de kinderschoenen. Al komt de trein langzaam op gang. Enerzijds is er de vakvereniging FEHPS die Belgische vastgoedstylisten verenigt, anders maakte Century 21 bekend dat ze home staging opnemen als een vast onderdeel van het aanbod. Er is dus duidelijk een trend in gang gezet.

Meerwaarde

Volgens Century 21 kan dankzij een vastgoedrestyling de meerwaarde van het onroerend goed met 15% verhogen in vergelijking met de gemiddelde verkoopprijs. De reden ligt voor de hand: 75% van de potentiële kopers kijkt niet verder dan de bestaande inrichting en sfeer van een huis of een appartement. De kosten van home staging zijn goed voor ongeveer 1% van de verkoopprijs

Een investering om een onroerend goed sneller en duurder te verkopen of te verhuren. Het concept home staging werd in 1972 bedacht in de Verenigde Staten door Barb Schwarz. Sindsdien is het blijven groeien en is het uiterst efficiënt gebleken. Zo ondergaat 95% van de onroerende goederen die verkocht of verhuurd worden in de Verenigde Staten een home stagingkuur. Het onroerend goed in kwestie wordt gezien als om het even welk ander product dat verkocht wordt… zodat al snel duidelijk wordt dat het verfraaid moet worden om het gemakkelijker te kunnen verkopen en het verschil te maken met andere aanbiedingen op de markt.

Screening in 30 seconden

Sandy Ousmane, expert van Century 21 inzake home staging in België, geeft een woordje uitleg: "Zoals bij vele dingen is de eerste indruk uiterst belangrijk en van doorslaggevende betekenis. De potentiële koper moet zich op slag kunnen inbeelden dat hij woont in het huis dat hij bezoekt. 85% van de kopers begint zijn zoektocht op Internet en heeft minder dan 30 seconden nodig om te weten of een bepaald huis hem al dan niet interesseert. Bij home staging wordt een onroerend goed dus ontdaan van al zijn persoonlijke kantjes en krijgt het de nodige neutraliteit, zodat elke persoon of elk gezin zich kan voorstellen hoe het is om in dit huis of appartement te wonen."

Wanneer alle persoonlijke eigenschappen verwijderd zijn en het huis opgeruimd is, doet het home stagingteam kleine herstellingen en de nodige renovaties: gaatjes in de muren opvullen, defecte kranen en lampen herstellen, de afdichtingen in de badkamer nakijken,… Het team zorgt nadien voor een aangename en ruime sfeer, terwijl de pluspunten van het huis in de kijker gezet worden: een knapperend haardvuur, een stoel op het balkon of een plant in de inkomhall, de donkerste kamers een fris likje verf geven of meubels plaatsen in lege kamers.

Geen nieuwe uitgaven

Mathieu Verwilghen, General Manager van Century 21 Benelux, stelt vast dat goederen die werden onderworpen aan een home staging, meer aandacht krijgen en dus beter verkopen dan andere: "Studies hieromtrent tonen aan dat home staging zeker geen nieuwe uitgaven voor de verkoper met zich meebrengt, integendeel, het is een rendabele investering. Huizen waar een home staging plaatsvond, halen een verkoopprijs die tot 15% hoger kan zijn dan een niet aangepast huis. Bovendien is de verkooptermijn ook 2 keer korter. De investering bedraagt meestal 1% van de verkoopprijs en is dus meer dan rendabel.”
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in