Vastgoedmakelaars

Vastgoedmakelaar als beschermd beroep

Tot begin jaren ’90 kon iedereen zich uitgeven als vastgoedmakelaar. Sinds 1993 is het beroep beschermd en moet een makelaar aan strenge verplichtingen voldoen.
Voor 1993 kon zowat iedereen zich uitgeven als vastgoedmakelaar. Een inschrijving in het handelsregister volstond. Dit leidde wel eens tot wanpraktijken. Op uitdrukkelijke vraag van de beroepsorganisaties uit de sector werd hier een einde aan gesteld, onder meer via het KB van 06/09/1993.

Berscherming van het beroep makelaar

Dit KB beschermt het beroep van makelaar in onroerend goed, maar stelt tegelijkertijd enkele strenge eisen waaraan een kandidaat-makelaar moet voldoen. Zo moet een vastgoedmakelaar een opleiding volgen en een bijhorende stage doorlopen. In de uitoefening van zijn beroep moet hij zich aan een strikte plichtenleer houden.

Het KB voorzag ook in de oprichting van een Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars – BIV – dat moest toezien op de naleving van de bepalingen in het KB.

Wanneer je dus vandaag op zoek gaat naar een vastgoedmakelaar om je bij te staan in de verkoop of verhuur van een onroerend goed, vergewis je er dan van dat de makelaar in kwestie erkend is door het BIV.

Lidmaatschap van een beroepsorganisatie

Lidmaatschap van een beroepsorganisatie is een bijkomende indicatie voor kwaliteit. Via de beroepsorganisatie wordt de makelaar immers op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen in zijn branche.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in