De zoektocht naar vastgoed

Van uitstel komt afstel: Bouwen wordt almaar duurder

Zonder een extra potje geld is het voor jonge mensen quasi onmogelijk om te bouwen. Zeker als je – zoals de gemiddelde Belg met bouwplannen – droomt van een vrijstaande woning op het platteland. Maar nu je nieuwbouwplannen uitstellen, lijkt geen goed idee. Bouwen wordt gewoon almaar duurder, door stijgende grond- en bouwprijzen, strengere energie-eisen en onaangepaste subsidies.

 

Dit en nog meer blijkt uit een onderzoek naar de bouwintenties van 566 kandidaat-bouwers door Woningen Blavier. Het bouwbedrijf pleit daarom samen met de Confederatie Bouw voor meer en aangepaste steunmaatregelen van de overheid.


Vrijstaande woning op het platteland

De gemiddelde kandidaat-bouwer woont in Vlaanderen of Wallonië, is jonger dan 40 jaar en heeft een gezin. Opvallend: van de kandidaat-bouwers met nieuwbouwplannen is 71% in het dagelijks leven bediende van beroep. En die dromen van een vrijstaande, moderne woning op het platteland, dichtbij vrienden, familie en werk. Maar wat zij uiteindelijk bouwen, verschilt nogal van de oorspronkelijke woondroom. Aan de hand van de afgeleverde vergunningen in 2010 kon Blavier vaststellen dat 10% van de bouwers zijn wens grondig moet bijstellen. Uiteindelijk zullen zij geen vrijstaand huis bouwen, maar wel een halfopen of gesloten bebouwing, vaak omwille van het ontoereikende bouwbudget door de hoge bouwprijzen.


Niet uitstellen

Maar je bouwproject nu volledig uitstellen, zodat je bijvoorbeeld nog een paar jaar extra kunt sparen, is niet slim. De rente op dat spaargeld brengt niet genoeg op en de lonen stijgen ook niet snel genoeg om de stijging van de bouwprijzen in te halen. Bovendien zorgen de almaar strenger wordende energie-eisen voor een extra kost tussen 10 000 en 20 000 euro. Als je geen extra financiële middelen hebt, bovenop de hypothecaire lening, dan is een nieuwbouwproject niet vanzelfsprekend. Uit het onderzoek van Blavier blijkt dan ook dat de meerderheid van de kandidaat-bouwers minder dan 200 000 euro als bouwbudget ter beschikking heeft. Begin daarom met een klein bouwproject, eventueel als onderdeel van een groepswoning. Als je gezin uitbreid, kun je over een aantal jaar nog je eerste woning verkopen om daarna een grotere woning te bouwen of te kopen. Zo bouw je toch nog aan de verwezenlijking van je droomwoning. En net zoals 2/3 van de kandidaat-bouwers kun je kosten besparen door een aanzienlijk deel van de bouwwerken zelf uit te voeren.


Flexibel subsidiëren

Op korte termijn zal de overheid overgaan naar nog strengere energie-eisen, van E80 naar E60 en met een isolatiepeil van K45 en lager. Door je woning hieraan aan te passen, bespaar je op het milieu en op je energiefactuur, ondanks de hogere bouwkost. Daarbij kun je voor heel wat energie-ingrepen subsidies ontvangen. “Maar die subsidies zijn nog niet bekend genoeg en bovendien veel te complex,” vindt Blavier. Daarom pleit het bouwbedrijf samen met de Confederatie Bouw voor steunmaatregelen die de kandidaat-bouwers wat meer ademruimte moeten geven. “De financiële steun van de overheid voor het realiseren van de hoge energie-eisen van bouwprojecten moet toegankelijker zijn: de subsidies moeten bekender worden bij het grote publiek en al beschikbaar bij aanvang van het bouwproject in plaats van gespreid in de tijd. Er moeten meer steunmaatregelen komen die uitblinken in flexibiliteit en die afgestemd zijn op de noden en de middelen van kandidaat-bouwers.” En ook de banksector mag een duit in het zakje doen, vinden de onderzoekers, door energiezuinige bouwprojecten gunstiger te financieren. De sector pleit tot slot ook voor een standaardisatie van het bouwproces, inclusief eenvormige bouwvoorschriften.

 

Meer info: Woningen Blavier

Lees ook: Nieuwbouwmarkt onder druk

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in