Vastgoedmakelaars

Oude tariefbarema's vastgoedsector in strijd met Europees kartelverbod

De Raad voor de Mededinging heeft donderdag het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) veroordeeld voor de tariefbarema's in de periode 1996-2004. Volgens de Raad was het opstellen en verspreiden van aanbevolen minimumbarema's in strijd met het Belgische en Europese kartelverbod.


Het onderzoek werd in 2001 opgestart, verduidelijkt Stefaan Raes, voorzitter van de Raad voor de Mededinging. In 2004 verwijderde het BIV zelf de tariefbarema's van de website nadat de Europese Commissie een programma startte tegen dergelijke praktijken. Volgens de Raad kan beïnvloeding van de prijzen door een ondernemersvereniging niet door de beugel.


"Sterk signaal"

Volgens Raes is de veroordeling een "sterk signaal". De mededingingsautoriteit legt het BIV geen boete op, maar verplicht de publicatie van het vonnis op de website. De mededingingswet van 1991, ten tijde van de klachtperiode van kracht, voorziet geen boetes voor verenigingen. In de nieuwe wet van 2006 kan dat wel.

Een tweede deel van de zaak behelst de schorsing van een makelaar door het BIV omdat die te lage tarieven hanteerde. Die schorsing is volgens de mededingingsautoriteit geen overtreding omdat er onvoldoende bewijzen zijn voor een verband tussen de schorsing en de oude barema's.

De Raad mag in dergelijke gevallen niet zeggen om welk bedrijf het gaat, maar in de media werd meermaals bericht over het Gentse Immo Budget: dat liep een schorsing door het BIV op omwille van het lage vaste commissieloon die het aanrekende. De mededingingsautoriteit verduidelijkt dat in dit deel van de zaak, de aanbeveling van de auditeur niet gevolgd werd.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in