De zoektocht naar vastgoed

Makelaars willen einde maken aan misverstanden rond 'wonen in eigen streek'

De Vlaamse vastgoedmakelaars willen een einde maken aan de bestaande misverstanden rond de regels voor 'wonen in eigen streek', de maatregel waarmee de Vlaamse overheid gronden/panden wil voorbehouden aan mensen die een band hebben met een bepaalde gemeente. Eén van de hardnekkigste fabeltjes is dat Franstaligen geen tweede verblijf meer zouden kunnen kopen in bepaalde kustgemeenten. De federaties van vastgoedmakelaars, CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zetten de puntjes op de i.
Met 'wonen in eigen streek' wil de Vlaamse overheid ervoor zorgen dat meer mensen de kans krijgen om een grond/woning te kopen in hun eigen gemeente of streek. De regel legt onder meer vast dat alleen personen die een voldoende band met een gemeente hebben die gronden/panden kunnen kopen.

Nobel doel

Volgens de vastgoedmakelaars is het doel van de maatregel "nobel". "Door meer kapitaalkrachtige kandidaat-kopers van buiten de gemeente het recht te ontzeggen om van sommige kavels eigenaar te worden, hoopt de Vlaamse overheid een deel van de gronden en woningen nog betaalbaar te houden voor de eigen inwoners", luidt het. Maar de maatregel wordt nog vaak verkeerd begrepen. Zeker nu de lijst van gemeenten van 'wonen in eigen streek' geactualiseerd werd (op 1 september) "regent het misverstanden".

Nieuwe gebieden

Zo denken veel Walen of Franstalige Brusselaars blijkbaar dat ze geen tweede verblijf aan de kust mogen kopen. Maar dat klopt niet. De regel van 'wonen in eigen streek' geldt namelijk enkel voor nieuw aangesneden woonuitbreidingsgebieden. "Franstaligen of anderen die dus een vakantiewoning aan de kust willen kopen, zullen bijgevolg geen hinder ondervinden van de regelgeving. Zeker als je weet dat de beperking nergens geldt voor appartementen met zicht op zee, noch voor de toeristische zones, de stedelijke kernen en de dorpskernen", zo verduidelijken de federaties van vastgoedmakelaars.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in