De zoektocht naar vastgoed

Makelaars overtreden massaal publicatieverplichting energiescore

Ruim 60 procent van de makelaars en een kleine 40 procent van de notarissen vermelden in hun advertenties voor huizen of appartementen geen energiescore. Nochtans is dat sinds 1 januari wettelijk verplicht. De cijfers komen uit steekproeven die het Vlaams Energieagentschap in februari heeft uitgevoerd. Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche waarschuwt voor boetes van 500 euro.


Het opmaken van het omstreden energieprestatiecertificaat (EPC) is al enkele jaren verplicht voor wie een woning verkoopt of verhuurt. Sinds dit jaar moet de energiescore ook in elk immozoekertje vermeld staan.

Toch blijkt dat makelaars en notarissen beide verplichtingen nog vaak met de voeten treden, bericht vtm. Slechts 38 procent van de websites van makelaars en 62 procent van de websites van notarissen is in regel met de advertentieverplichting. Het EPC was opgemaakt voor respectievelijk 64 en 79 procent van de aangeboden woningen. Algemeen beschikte 81 procent van de verkopers en verhuurders in 2011 bij een initiële controle over een EPC.

EPC boete

Wie zijn woning toch aanbiedt zonder EPC riskeert boetes tussen 500 en 5.000 euro, waarschuwde minister Van den Bossche. Momenteel zijn al zo'n vierhonderd boetes van 500 euro uitgeschreven. De boetes voor de advertentieverplichting kunnen oplopen tot 5.000 euro.

Om de advertentieverplichting beter bekend te maken, start Van den Bossche maandag een nieuwe informatiecampagne met tv-spots en een informatiebrochure.

Energieprestatiecertificaten

In totaal waren eind 2011 al 427.588 energieprestatiecertificaten opgemaakt, waarvan 159.052 voor verhuur en 268.536 voor verkoop. Van de 4.915 erkende energiedeskundigen (type A), heeft zo'n 80 procent minstens één EPC ingediend.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in