Huren en verhuren

Huurprijzen worden onbetaalbaar

Volgens de Vlaamse Huurdersbonden worden huurprijzen in België onbetaalbaar. Tot die alarmerende conclusie komen de Vlaamse Huurdersbonden in hun recent verschenen jaarverslag. Woordvoerder Geert Inslegers roept in de krant De Morgen de politiek op om in actie te komen.
Al jaren zien de Huurdersbonden de huurprijzen stelselmatig stijgen. "Maar nu is het op een niveau van onbetaalbaarheid gekomen", signaleert Inslegers. Steeds meer mensen vinden geen huurwoning voor minder dan vierhonderd euro per maand, meldt het jaarverslag. "Zelfs vijfhonderd euro begint al krap te worden", vervolgt Inslegers.

Vooral in Vlaams-Brabant swingen de prijzen de pan uit. De grootste groep huurders betaalt er meer dan zevenhonderd euro. "Dit kan moeilijk tot iets anders leiden dan sociale verdringing op de huurmarkt", concludeert het jaarverslag.

Antwerpen scoort bijvoorbeeld beter, al tekenen er zich binnen de provincie ook grote verschillen af. Doordat meer Nederlanders zich in de Kempen vestigen, stijgen de huurprijzen er onevenredig snel.

Huurwoning vinden is moeilijk

"Bekeken over een periode van vier jaar kunnen deze cijfers ronduit alarmerend genoemd worden", concluderen de Huurdersbonden voor heel Vlaanderen. Doordat mensen met lagere inkomens nog maar moeilijk een huurwoning vinden, kunnen ze het zich niet permitteren om kieskeurig te zijn. "Daardoor tekenen ze vaker onaanvaardbare contracten en komen ze sneller in kwalitatief onaanvaardbare woningen terecht", vervolgt Inslegers.

De Huurdersbonden roepen de politiek op om versterkte huursubsidies te koppelen aan redelijke huurprijzen. Ook het onderaanbod aan sociale woningen weegt op de huurmarkt.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in