Huren en verhuren

Huurprijs moet aan het raam

Eigenaars en makelaars protesteren tegen een aantal wijzigingen van de huurwet die minister Onkelinx nog voor de verkiezingen door het parlement wil jagen.

Het Algemeen Eigenaarsverbond startte vorige week al een petitie tegen de plannen van minister Onkelinx. Gisteren volgde het CIB, de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars. Zij klagen aan dat Onkelinx de wet wil veranderen zonder hen te horen. Ook de huurdersbonden vrezen een aantal ondoordachte maatregelen, om nog te zwijgen van de lamentabele Nederlandse vertaling van Onkelinx' wettekst. De Raad van State had daar opmerkingen over. De Nederlandse tekst is op een aantal plaatsen fundamenteel verschillend van de Franstalige.

Volgens kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) zijn die slechte vertalingen schering en inslag bij de te snel opgestelde wetteksten vanuit Onkelinx' kabinet. Hij vindt ook dat de plannen van de minister van Justitie te veel op maat van de Waalse en Brusselse situatie geschreven zijn. ,,Wonen is al een gewestmaterie. Waarom wordt het huren dat ook niet, zodat een coherent beleid mogelijk wordt?''


Twee maanden borg

Ondanks de vele kritiek ziet het ernaar uit dat Laurette Onkelinx haar voorstel nog snel door het parlement gaat jagen. Ze weigerde zelfs hoorzittingen, zogenaamd omdat de tekst deel uitmaakt van een wet ,,diverse bepalingen'', een verzamelwet met vanalles en nog wat in.

Volgens de nieuwe huurwet moet de huurprijs openbaar worden en zelfs op de affiches aan de ramen staan. De huurwaarborg wordt beperkt tot twee maanden in plaats van drie, behalve voor wie niet in één keer kan betalen. Die mag de borg bij de bank aflossen, maar dan voor een termijn van drie maanden. De gemeenten kunnen ook opleggen dat de eigenaar eerst bij hen moet melden wanneer een pand te huur komt, waarna hij veertien dagen moet wachten om het te verhuren. Op die manier kunnen de gemeenten een bestand aanleggen van de woningen. ,,Nutteloze, administratieve rompslomp'', vinden eigenaars en vastgoedmakelaars. Zij vinden ook dat de buren geen zaken hebben met de huurprijs.

Ook de verlaging van de huurwaarborg stuit op protest. Het eigenaarsverbond spreekt van een gebrek aan respect, omdat de minister zelfs niet eens de mening van de eigenaars hierover niet vraagt. CIB-Vlaanderen denkt dan weer dat dit eigenaars nog meer zal afstoten en hen ertoe zal aanzetten hun eigendom te verkopen. ,,Als een huurder niet betaalt, nemen de gerechtelijke procedures voor de eigenaar om aan zijn geld te geraken zes tot zeven maanden in beslag en dan gaat dat geld ook nog grotendeels op aan de kosten voor de advocaat'', zegt Jurgen Vansteene van de studiedienst van CIB. Hij vindt het hoogst onlogisch dat er een discriminatie is tussen behoeftige huurders en anderen ,,Wij hebben er niets op tegen dat de overheid de huurprijzen wil kennen, maar doe dat dan met respect voor de privacy.''


Alleen details geregeld

Servais Verherstraeten (CD&V) ziet dan weer niet in waarom de gemeenten een aparte administratie moeten oprichten om huurcontracten te registreren. ,,Nu is al beslist dat alle contracten bij de dienst registratie van de FOD Financiën aangegeven moeten worden. Men kan toch daaruit gegevens over huurprijzen halen, mét respect voor de privacy.''

Ook de huurdersbonden vinden dat Onkelinx slordig werk aflevert. Zo heeft Geert Inslegers kritiek op het luik waarin geëist wordt dat alle mondelinge huurovereenkomsten omgezet worden in schriftelijke. Hij vreest dat daardoor onbedoeld huurprijzen de hoogte zullen ingaan, of dat langlopende overeenkomsten plots opgezegd zullen worden. Fundamenteel vindt hij dat Onkelinx slechts enkele details regelt, maar niet de essentie van het probleem: de onbetaalbaarheid van huurwoningen. ,,Wie beweert dat Vlaanderen betaalbare huurwoningen wil en dat zal oplossen via het systeem van huursubsidies, maakt de mensen iets wijs'', vindt Inslegers. In 2007 is daar 20 miljoen euro voor voorzien, wat volgens hem een druppel is op een hete plaat.

Bron: Het Nieuwsblad (februari 2007)

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in