Huren en verhuren

Huurders kunnen in juli daling huurprijs eisen

Wie een woning huurt met een contract dat is ingegaan in de maand juli, kan een daling van de huurprijs eisen. Voor het eerst sinds de invoering van de huurwet is de gezondheidsindex immers gedaald.
Dat betekent dat niet de verhuurder, maar de huurder deze maand de prijs kan aanpassen, meldt de Huurdersbond.


De gezondheidsindex van juni 2009 ligt met 110,40 punten lager dan die van juni 2008 (111,22). Dat is quasi nooit eerder gebeurd.

Het gevolg is dat wie een huurcontract heeft dat is ingegaan in de maand juli een daling van de huurprijs kan afdwingen. De wetgeving stipuleert immers dat de prijs wordt aangepast aan de levensduurte, of die nu stijgt of daalt. De indexering is bovendien dwingend geregeld zodat contractuele bepalingen er geen afbreuk aan kunnen doen.

Wie de aanpassing wil afdwingen van zijn verhuurder moet dat laten weten in een brief. Op de website van de Huurdersbond (huurdersbond.be) kan een modelexemplaar worden gedownload.

Voorlopig resulteert de aanpassing slechts in een zeer beperkte verlaging, maar het verschil kan oplopen als de gezondheidsindex van juli en/of de daaropvolgende maanden verder daalt.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in