Huren en verhuren

Huurders dringen aan op oplossing niet-naleving huurwet

Sinds vrijdag 18 mei is de nieuwe huurwet van kracht. Daardoor moeten verhuurders de huurprijs van hun pand aankondigen op een bordje of affiche. De gemeenten moeten dat controleren. Maar uit een rondvraag van Gazet van Antwerpen blijkt dat geen enkel bestuur daar klaar voor is.

De regering wil met de nieuwe wet de discriminatie van huurders tegengaan. Sinds 18 mei moeten de verhuurders daarom op hun bordjes de huurprijs en de gemeenschappelijke kosten en lasten aankondigen. Dat geldt voor huizen en appartementen en ook voor studentenkoten en weekendverblijven. De wet zet hier boetes op tussen de 50 en 200 euro.

De gemeenten moeten die wet controleren, maar uit een rondvraag blijkt dat ze daar absoluut niet klaar voor zijn. "De gemeente kan de naleving van de nieuwe wet controleren, maar moet dat niet doen", klinkt het in Turnhout.

"Voorlopig doen we het nog niet". Ook Sint-Niklaas wacht nog, meer bepaald op richtlijnen van Vlaams minister van Wonen Marino Keulen. In Leuven is er "geen personeel om de aanduiding van de huurprijs op de affiches te gaan controleren".

"De prioriteit van onze ambtenaren blijft het aanpakken van overlast. En daar zal de huurwet niets aan veranderen", klinkt het in Antwerpen.


Verplichting moet worden nageleefd
"Het kan niet dat de verplichting voor verhuurders om de huurprijs te afficheren niet wordt nageleefd. Er moet snel gezocht worden naar een oplossing", dat zegt Geert Insleghers van het Vlaams Overleg Bewonersverlangen (VOB), dat ook de verschillende huurdersbonden overkoepelt.

Insleghers reageert daarmee op het bericht dat veel burgemeesters weinig enthousiast zijn om de afficheringsverplichting in de nieuwe huurwet te gaan controleren.

Sinds vrijdag is de nieuwe huurwet van kracht. Daardoor moeten verhuurders de huurprijs van hun pand aankondigen op een bordje of affiche. De gemeenten moeten dat controleren. Maar die gemeenten beschikken naar eigen zeggen over onvoldoende middelen en blijken dan ook niet happig om controles uit te voeren.

Zo dreigt een deel van de nieuwe huurwet dode letter te blijven. Geert Insleghers van VOB betreurt die gang van zaken en dringt aan op een snelle oplossing. "Wij hebben begrip dat de gemeenten meer middelen vragen, maar vragen dat de VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) een onderhoud aanvraagt met de verschillende betrokken overheden om ervoor te zorgen dat de afspraken van de nieuwe huurwet worden uitgevoerd", luidt het.

Volgens Insleghers zijn er verschillende pistes mogelijk om het controleprobleem op te lossen. Hijzelf vindt alvast dat de controles best gebeuren door de gemeenten. "Zij hebben nu al gelijkaardige taken rond het controleren van de woningkwaliteit en de strijd tegen de leegstand", aldus Insleghers. Als de gemeenten verwijzen naar een tekort aan middelen en personeel, dan moeten ze dat volgens Insleghers aankaarten bij de overheid.

Het VOB is alvast van plan om zelf contact op te nemen met de VVSG om de problematiek te bespreken.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in