Huren en verhuren

Huisbazen wijzen op oplopende renovatie- en bouwkosten

Het Algemeen Eigenaars- en Mede-Eigenaars Syndicaat (AES) wijst op de toegenomen kosten voor rekening van de huiseigenaars, vooral die voor renovatie en bouw. Zo reageert de belangengroep op een studie over de gestegen huurprijzen, uitgevoerd door Philippe Defeyt van het Institut pour un Développement Durable (Instituut voor duurzame ontwikkeling, IDD).


Volgens Defeyt is de gemiddelde huurprijs gestegen tot 470 euro per maand, van ongeveer 440 euro per maand in 2009. De sociale huurprijzen zijn tussen 2000 en 2010 met 40 tot 50 procent gestegen, of dubbel zo fors als de gezondheidsindex (+22 pct).

Volgens het AES houdt de studie weinig rekening met de toegenomen kosten voor eigenaars. De organisatie wijst daarbij op de index van ABEX, de Associatie van Belgische experten, over de prijzen voor het bouwen van gebouwen en privéwoningen. Die index wordt gebruikt als basis voor de indexering van verzekeringspolissen en stijgt systematisch meer dan de gezondheidsindex. De ABEX-index is aan geen enkele officiële controle onderworpen, zo klinkt het in een mededeling.

"Het valt niet te ontkennen dat de kosten voor bouw, renovatie en onderhoud bijzonder hoog zijn en dat ze veel sterker stijgen dan de huurprijzen", stelt het AES. "In die context is het vragen van een verhoging van de huurprijs die boven de gezondheidsindex uitstijgt, niet buitensporig", klinkt het bij de eigenaars, die naar eigen zeggen de laatste jaren nog verschillende beperkingen opgelegd kregen. De eigenaars vragen zich ook af "of de wetgever niet moet tussenkomen om de prijsstijgingen in de bouwsector te matigen".


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in