Vastgoedmakelaars

Hoe kies je een makelaar?

Je gaat je huis verkopen en wilt daarvoor een vastgoedmakelaar inschakelen.

 Maar welke? Vastgoedstyliste Annelies van den Broek geeft je tips, die je kunnen helpen bij het kiezen van een makelaar.

1. Eerste selectie

Je kent waarschijnlijk een heleboel makelaars uit je regio. Heb je niet meteen een voorkeur voor één of meerdere makelaars? Ga dan eens na welke makelaars operen in het segment van jouw huis.

Als je een huis van rond de € 200 000 hebt, dan heb je niets aan een makelaar die zich heeft gespecialiseerd in het hoogste segment. En als je een oudere woning hebt, heb je niets aan een makelaar die alleen maar nieuwbouw appartementen verkoopt. Maak op deze manier een eerste selectie.

2. Website

Bekijk vervolgens de websites van de overgebleven makelaars. Bekijk het aanbod op de eigen website en beoordeel:
  • De foto’s: Hoe zien de fotoreportages uit? Zijn alle foto’s scherp, recht en zonder tegenlicht getrokken?
  • De woning presentatie: Worden de woningen opgeruimd en schoon gepresenteerd? Of zijn de foto’s op een duidelijk ongunstig moment getrokken?
  • De verkooptekst: Maakt de makelaar werk van de verkooptekst? Komen de pluspunten van de woning in de tekst naar voren? En zijn de teksten foutloos geschreven? 
  • Het segment: Past mijn huis binnen het segment (prijscategorie/soort woningen) van deze makelaar?

3. Vergelijk het aanbod

Waarschijnlijk vallen er na stap 1 en 2 al een aantal makelaars af. Van de makelaars die overblijven vergelijk je wat elke makelaar precies aanbiedt voor zijn commissie. Regelt de makelaar bijvoorbeeld standaard alle verplichte documenten die nodig zijn bij de verkoop van je huis? Of moet je er extra voor betalen?

4. Extra diensten

Welke extra diensten biedt de makelaar, al dan niet tegen betaling? Bijvoorbeeld:
  • Vastgoedstyling (advies + eventueel uitvoering)
  • Professionele woningfotografie 
  • 2D of 3D plattegrond van je huis
  • Interactieve plattegrond / online rondleiding

5. (Online) Woningpresentatie

Vraag de makelaar van je keuze wat hij doet aan woningpresentatie. Maakt hij zelf foto’s of laat hij ze maken? Een koper weet bij binnenkomst van een huis binnen tien seconden of het iets is of niet. De eerste indruk is dus doorslaggevend. Die eerste indruk moet daarom fantastisch zijn. Je hebt maar één kans. Dat geldt trouwens ook voor internet: als je huis er niet positief uitspringt, dan is er weinig kans dat er iemand komt kijken. Vandaar dat de fotografie zeer belangrijk is.

6. Klik

Misschien wel het allerbelangrijkste is dat je een goed gevoel moet hebben bij de makelaar die je je huis wilt laten verkopen. Het gaat tenslotte om jouw huis. De manier van (online) presenteren, rondleiden en verkopen moet bij jou passen. Er moet zogezegd een ‘klik’ zijn. Ga als je tijd hebt daarom eerst een huis uit de portefeuille van de makelaar die je op het oog hebt bezichtigen. Zo zie je naast de online presentatie, hoe de makelaar zijn rondleidingen en verkoop doet en of jou dat aanstaat of niet.

Andere overwegingen

Werkgebied

De meeste makelaars hebben een gebied waarbinnen ze werken. Het is meestal verstandig een makelaar te kiezen die in jouw regio werkzaam is. Een makelaar die niet goed in jouw regio bekend is, kan niet altijd de juiste vraagprijs bepalen. Bovendien zullen er in het klantenbestand weinig potentiële kopers zitten die in jouw wijk iets zoeken.

Met én zonder makelaar

Een aantal makelaars geeft je de mogelijkheid om je huis co-exclusief te verkopen. Dat betekent dat jij je huis zelf mag proberen te verkopen, terwijl de makelaar dat ook doet. Op die manier heb je dus een extra kans om je huis te verkopen.

Auteur: Annelies van den Broek-Vermeulen – Januari 2012
Identikit vastgoedspecialist Annelies van de Broek-Vermeulen
 

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 
 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in