Huren en verhuren

Freya Van den Bossche beboet asociale huurders

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) wil de levenskwaliteit in sociale woningen verhogen door asociale bewoners aan te pakken. Dat staat te lezen in de Coreliokranten.


Absurditeiten

De minister heeft een discussienota klaar over het sociaal woonbeleid in Vlaanderen met daarin tal van voorstellen die ze nu gerealiseerd wil zien. "Zo zijn we op een aantal absurditeiten gestoten die absoluut moeten worden weggewerkt", zegt Van den Bossche. "Zo behoudt nu maar een van de twee partners van een koppel dat uit elkaar gaat zijn plaats op de wachtlijst voor een sociale woning. De andere belandt opnieuw onderaan."

Het opmerkelijkste voorstel van de minister is een retributie- of vergoedingssysteem voor asociale huurders van sociale woningen. "Huisvestingsmaatschappijen kunnen huurders nu ook al bestraffen met een boete wanneer ze over de schreef gaan. Maar de huidige procedure is zeer log en omslachtig, waardoor die alleen wordt opgestart voor ernstige vergrijpen."


Afval in de gang

"In Antwerpen legt men daarom retributies op, bijvoorbeeld wanneer een huurder zijn afval in de gang van het appartementsgebouw achterlaat. Een echte boete opleggen, vergt een omslachtige procedure. Maar de bewuste asociale bewoner meteen laten opdraaien voor de schoonmaakkosten, dat kan wel."


Taalcursus

Van den Bossche wil dat anderstalige bewoners van sociale woningen ook een meer praktisch ingevulde taalcursus volgen dan nu het geval is.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in