Vastgoedmakelaars

Een vakantiehuis kopen? Ga niet over een nacht ijs

Ongetwijfeld kijk je mee uit naar de vakantie deze zomer. Misschien geraak je wel verknocht aan je vakantiebestemming en vind je er een droom van een vakantiehuis. Laat jouw droom niet tot aan diggelen slaan en wees voorbereid vooraleer die geweldige vakantiewoning aan onze Belgische kust, de Ardennen of het buitenland te kopen.
Zo’n 350.000 Belgische gezinnen hebben een tweede verblijf op hun naam. Bijna twee derde is gelegen in België. 140.000 beschikken over een vakantiewoning in het buitenland. Hier spant Frankrijk de kroon met 50.000 verblijven, gevolgd door Italië. Ook Spanje zit in de lift. Andere opkomende favorieten zijn Turkije, Bulgarije, Portugal en zelfs Zuid-Afrika.

Het tweede verblijf analyseren

Compleet in de wolken na je bezoek aan die streek of vond je zelfs al een prachtige vakantiewoning? Ga dan niet over één nacht ijs. Ga na wat de streek en de woning je te bieden hebben. Analyseer aspecten zoals de toegankelijkheid, grootte en oriëntatie of lokale reglementen voor eventuele verbouwingen. Als je zeker wil zijn of het land en de streek je na aan het hart zullen liggen, huur dan eerst een vakantiewoning.

Hoe een vakantiehuis of appartement aan de kust kiezen?

Hoe een vakantiewoning in het buitenland kiezen?

Kosten en belastingen bij vakantiewoning

Een vakantiewoning brengt uiteraard kosten met zich mee: btw bij nieuwbouw of registratiekosten bij een bestaande woning. Personenbelasting en onroerende voorheffing komen ook hier om de hoek loeren. Bij een verblijf in het buitenland betaal je meestal belastingen aan het land waar het verblijf gelegen is. Dit geldt wanneer België met jouw vakantieland een dubbelbelastingverdrag afsloot. Een tweede verblijf brengt ook extra kosten inzake inrichting en onderhoud met zich mee.

Wat kost een tweede verblijf aan de kust?
Belastingen en erfrecht op een vakantiehuis in het buitenland

Belastingverhoging vakantiewoning aan onze kust

We mogen dan nog vaak zuchten en klagen over ons druilerig weer. Het belette de 90.000 huidige eigenaars van een appartement aan onze Belgische kust niet. Een investering in een tweede verblijf omvat niet louter de aankoop van de woonst. Uiteraard betaal je hier ook belastingen. Vier van de tien kustgemeenten voerden in 2013 nog een belastingverhoging door. Oostende bereikt zelfs het maximumbedrag van 1.000 euro. Deze belastingen vallen te rechtvaardigen door het feit dat de tweede verblijver ook mee geniet van de diensten van politie, brandweer, afvalophaling en de organisatie van evenementen.

Neem een advocaat in het buitenland

Een tweede verblijf in het buitenland omhelst enkele fiscale en juridische formaliteiten. Laat je bijstaan door een advocaat om te vermijden dat je fouten maakt.
Wil je een beroep doen op een architect, weet dan dat het woord alleen in België, Nederland en Frankrijk dezelfde inhoudelijk betekenis heeft. Wil je verbouwen in het buitenland? Check dan zeker de regels van de lokale overheid. Ook hier kun je rekenen op de hulp van een expert.

Vakantiewoning verhuren

Het zou te gek zijn een vakantiewoning te kopen als je er zelf niet op vakantie gaat. Naast je eigen genot kun je het in de loop van het jaar ook verder verhuren. Een aanrader is te kiezen voor een verhuurkantoor in België. Zo ben je vrij zeker van Belgische vakantiegangers. Ter plaatse geeft een vertrouweling de sleutel aan de huurders.

Een vakantiehuis aan de kust verhuren
Een buitenlandse vakantiewoning verhuren
Auteur: Kelly Cuypers - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in