De zoektocht naar vastgoed

Een huis bouwen, kopen of huren?

Bouwen, kopen of huren? Jaarlijks staan heel wat gezinnen voor deze beslissing. Hierbij spelen verschillende elementen een rol. Niet alleen de financiële, ook de emotionele argumenten moeten overwogen worden. En wat is dan het interessantst? Een leven lang huur betalen of je in de schulden steken voor een stapel bakstenen?

Zowel bouwen, kopen als huren hebben hun specifieke voor- en nadelen. Wanneer je kiest voor de levenslange huur van een woning of appartement, sta je niet voor de aankoop van een bouwgrond of woning en de daarbij horende maandelijkse afbetaling van de lening(en). Dit wil meteen ook zeggen dat Vadertje Staat niet bij je komt aankloppen voor onroerende voorheffing en voor de berekening van de personenbelasting komt er ook geen geïndexeerd kadastraal inkomen (KI) bij.

Huren

In feite heb je bij een huurwoning alleen de kosten van het kleine dagelijkse onderhoud. De grote kosten zijn voor rekening van de eigenaar, tenzij het huurcontract dit anders bepaalt.

  • Nadeel op financieel vlak is dat je al het betaalde huurgeld voor eens en altijd kwijt bent. Wanneer je het investeert in een lening, ben je na verloop van jaren een onroerend goed rijker. En dit is één van de meest stabiele beleggingen. Het geld dat je uitspaart door niet te moeten lenen, kan je evenwel op een andere manier investeren of beleggen.
  • Op emotioneel vlak is ‘vrijheid’ ongetwijfeld een belangrijke factor: wanneer je huurt, ben je vrij om te gaan en staan waar je wil. Heb je morgen een andere baan, of houdt je buur er lawaaierige leefgewoonten op na, dan kan je snel – na drie maanden opzeg - verhuizen. Daartegenover staat dat de verhuurder zelf ook een einde aan het contract kan maken, waardoor je verplicht wordt een nieuw onderdak te zoeken. Ook niet onbelangrijk is het feit dat je weinig vrijheid hebt in de inrichting van de woning. De kosten die je op dit vlak maakt, ben je trouwens kwijt wanneer je de huurwoning verlaat.

Bouwen

Wanneer je een bouwgrond koopt, kies je zelf je woonomgeving en bepaal je helemaal zelf hoe de woning ingericht zal worden. Je krijgt met andere woorden een woning op maat.
  • Wanneer je een handige harry bent, kun je bovendien ook nog een aardige duit uitsparen in de bouwkosten. Eigen aan een nieuwbouwwoning is dat je ook niet snel voor zware onderhouds- en herstellingskosten staat. Belangrijkste argument voor de bouw van een woning blijft toch dat vastgoed op lange termijn een goede belegging is.
  • Bij de bouw van een woning heb je het financiële plaatje evenwel niet altijd volledig in de hand. Wanneer de werken bijvoorbeeld langer duren dan vooropgesteld, moet je naast de terugbetaling van de lening nog een tijdje langer huur betalen.
  • De kostprijs kan ook hoger oplopen dan afgesproken. Onvoorziene meeruitgaven opvangen is niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je bouwt (of koopt) kan je ook voor langere tijd niet meer aan sparen denken.

Kopen

Bij de aankoop van een woning heb je een betere kijk op het financiële plaatje. De prijs ligt immers vast. Wanneer na controle van het KI blijkt dat dit voldoende laag ligt (< 745 euro), kun je bovendien aanspraak maken op verlaagde registratierechten.
  • Andere financiële minpunten zijn de notariskosten, de onroerende voorheffing en het geïndexeerd KI. Ook zal je sneller onderhouds- en herstellingskosten hebben dan bij een nieuwbouwwoning.
  • Wanneer je een bestaande woning of appartement aankoopt, weet je ook wat je krijgt. Bij een nieuwbouwwoning is dit niet altijd even duidelijk. Bij de aankoop verlies je ook minder tijd, je kan met andere woorden sneller het onroerend goed betrekken. Tenzij de woning niet helemaal is zoals jij ze wil en er verbouwingswerken nodig zijn.
  • Let ook op met nadelen of gebreken die je niet meteen ziet.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in