Zen

In Japan staat het woord zen voor stille meditatie. Voor ons huis vormt de interieurstijl Zen een mooie middenweg tussen minimalisme en een Aziatisch interieur. Rust, ontspanning en intens genieten vormen de kernwoorden van deze stijl, die zich ook laat inspireren door Feng Shui en het harmonieus gebruik van de ruimte.

Kenmerken van een zen interieur

Een zen interieur herken je aan volgende kenmerken:

Zen karakteristieken:

Natuurlijk, puur, ontspannend en fris. Harmonie, zin voor detail, geraffineerd en een zekere terughoudendheid of discretie.

Zen materialen:

De materialen in een zen interieur zijn vanzelfsprekend van natuurlijke oorsprong: linnen, katoen, wol, bamboe, natuursteen, hout – ook tropisch hardhout uit duurzaam beheerde bossen, lichte houtsoorten, en op de vloer tapijten en vloerkleden gemaakt van plantaardige vezels.

Zen kleuren:

Wit, beige, taupe, grijs in combinatie van het groen van planten zoals bamboe.

Zen invloeden:

Mix gerust een Aziatische of Oosterse stijl met Scandinavisch of Zweeds design of antiek.

Zen verlichting:

Kunstlicht in een zen interieur is eerder getemperd licht.
Werk met zachte verlichting, in een warm wit. Lichtdimmers zijn heel handig om te spelen met lichtsterkte.
Een zen interieur krijgt bij voorkeur veel natuurlijk licht binnen via grote ramen.

Welke meubels voor een zen interieur?

Lounge zetels, grote (diepe) zetels, zachte tapijten, exotische stoffen, kamerschermen, een Japans theeservies, schuifdeuren en Japanse raamdecoratie.

Groene planten zoals bamboe brengen de natuur naar je interieur.

Een fontein of waterbron met wat losse keien er in of er rond brengt rust. Het kabbelen van het water ontspant. Is het technisch niet mogelijk om binnen of buiten vlakbij de woonkamer een waterpartij te creëren, dan kun je ook een beroep doen op ‘mobiele’ fonteintjes
of kamerfontein.

Een Boeddhabeeldje of het Yin en Yang teken.

Zen in de badkamer

Een zen interieur is erg geschikt voor de badkamer: de badkamer is vandaag namelijk een echte wellness ruimte geworden, waar je in alle rust kunt ontspannen met bad, jacuzzi, sauna, hammam. Ga voor de inrichting van de badkamer aan de slag met zen materialen en
kleuren. Lichttherapie, rustgevende geurkaarsen en massageaccessoires zorgen er ook voor dat je de juiste zen sfeer kunt creëren.
Feng Shui in huis: Leven in harmonie
Feng Shui is een Chinese discipline die een leven in harmonie met de omgeving promoot. Feng Shui betekent letterlijk wind en water. Volgens de Feng Shui zijn bepaalde plaatsen in huis beter voor onze energie en kan een goed gebruik van de ruimtes in huis ons geluk en welzijn verhogen. We vatten Feng Shui voor in het huis in enkele tips samen:
 • In de slaapkamer plaats je het bed nooit meteen tegenover de deur. Ook het bed niet tussen twee deuren in plaatsen, dat verstoord de slaap
 • In de werkkamer: het bureau zo plaatsen dat je niet met je rug naar de deur zit
 • In de zithoek: fauteuils, zetels of sofa tegenover mekaar zetten met hiertussen een laag tafeltje. Geen zetels of fauteuils tegen een
 • raam plaatsen.
 • In de hal: zorg voor een nette, aangename inkomzone. zo voel je jezelf welkom en op die manier is ook bezoek aangenaam verrast als ze bij je op bezoek komen.
Als je meer over Feng Shui in het interieur wilt weten, dan vind je in de boekhandel heel wat interessante interieurboeken met veel beeldmateriaal.

Waar moet je zijn voor zen interieurinspiratie?

 • Decoratie in een zen sfeer vind je vooral terug in winkeltjes met spullen uit het oosten maar ook in de ‘gewone’ interieur- en decoratiezaken doe je af en toe mooie vondsten 
 • Bezoek zeker ook eens een theewinkel voor onverwachte ontdekkingen of gewoon om inspiratie en indrukken op te doen 
 • Denk ook aan winkels gespecialiseerd in badkameraccessoires of huishoudlinnen 
 • Ook in de grote ketens (Ikea, Habitat, Zara Home, …) vind je producten die geïnspireerd zijn door zen 
 • Voor grote meubelstukken breng je best ook eens een bezoek aan imorteurs van oosterse meubels. Als dat niet lukt, zoek dan naar meubels met een puur, simpel en sober design in hout of bamboe 
 • Bezoek ook eens een brocanterie of een antiekmarkt. Daar staan ook antiekhandelaars gespecialiseerd in Aziatische meubels. 

 Auteur: Vinciane Pinte – juli 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in