Etnisch chic

Heel wat Amerikaanse modeontwerpers kozen voor de voorbije wintermode voor etnische invloeden: navajoprints, tribalmotieven, kwastjes, … Ook in het interieur kunnen die etnische invloeden boeiend zijn. Heb je zelf een zwak voor uitheemse culturen en wil je die graag in jouw interieur integreren? Dan is etnisch chic jouw ding. De stijl brengt warme kleuren, natuurlijke motieven en traditionele patronen in het interieur.

Warme kleuren

Voor een etnisch interieur geef je de voorkeur aan warme kleuren. Lichtroze en oranjetinten of verwijzingen naar fuchsia en zachtgroen doen denken aan Indië. Beige, kaki, oker, zwart en wit voeren je mee naar Afrika.

Natuurlijke materialen

De materialen in een etnisch interieur zijn authentiek en natuurlijk. Denk daarbij aan gebakken aarde, hout, ebbenhout, rotan, linnen, bamboe, dierenhuiden, koper, parket, natuursteen. Gebruik en misbruik voor de decoratie tapijten uit verre oorden (het Oosten en het Midden-Oosten). Decoreer de muren met leuke Indiaanse, houten panelen en verlicht jezelf met ambachtelijk Noord-Afrikaans handwerk, zoals koperen lampjes. Met een gelakte Chinees kamerscherm of een gelakt meubel krijg je de gewenste Oosterse toets.

Alles mag

De decoratie-objecten in de etnisch chic stijl zijn nagenoeg onbeperkt. Je kunt als het ware volledig je zin doen. Durf gebruik maken van: maskers, beeldjes, tapijtwerk, stoffen uit verre landen, muziekinstrumenten, koloniale spelen, kussens, poefs, kleine tafels, lantaarns of kaarsen.
 
Het grote voordeel van de etnische decoratie is dat alles kan, zelfs het mengen van verschillende elementen. Etnische decoratiestukken gaan bijvoorbeeld perfect samen met een hedendaags interieur.

Een toegankelijke stijl

Je hoeft niet noodzakelijk een wereldreiziger te zijn om je een etnische interieurstijl aan te meten. Heel wat grote merken hebben wel etnische decoratiematerialen in hun aanbod. Daarnaast zijn er ook kleine, gespecialiseerde winkels. De webshops mogen we ook niet vergeten in dit rijtje. 

Kortom, zoek naar koopjes, breng objecten mee van vakantie, recycleer en wees creatief! De etnische chic is voor alles een kwestie van inspiratie, de liefde voor en het mengen van verschillende stijlen.

Meer inspiratie over etnisch chic?

Neem een kijkje op ons Pinterest-moodboard

Deze merken bieden een etnisch decoratiegamma: Maisons du monde, Habitat, Les Tissus du chien vert, Zara Home, La Redoute, Ikea, Scapa Home, Levis
Auteur: Vinciane Pinte - april 2013
Stijl van de maand
Elke maand presenteert Habitos.be een interieurstijl in de nieuwe rubriek ‘Stijl van de maand’. We lichten elke stijl toe aan de hand van de kenmerken, kleuren en de materialen die bij de interieurstijl horen. We geven je ook heel wat inspiratie aan de hand van foto’s, tips voor meubilair en woonmerken in de stijl van de maand. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in