Vintage

De vintage stijl is aan een sterke opmars in onze interieurs bezig. Deze retro is gebaseerd op creaties uit de jaren ‘30 tot ‘60 van de vorige eeuw. Het draait bij vintage allemaal om een vleugje nostalgie, een dosis hergebruik, creatieve rondingen en kleuren waarbij men zich niet verveelt. Ontdek het beste uit de vintage…

Kleuren

Grijzig geel, olijf groen, loodgrijs, flamboyant oranje, authentieke blauwtonen en natuurlijk de pastelkleuren. Zij vormen het basispallet om een interieur in een vintagesfeer te hullen.

Motieven

Geometrische vormen en bloemmotieven. Zolang ze maar afwijken en grote formaten hebben, zit je goed. Je kunt deze motieven laten terugkomen op kussens, vazen, het tapijt of het behang.

Typische stukken

Een driepotige tafel, een buffetkast uit de jaren ’50 of met een Scandinavische stijl, stoelen van Eames of Arne Jacobsen, een booglamp of bloemenvazen. Er is heel wat meubilair en decoratie om de juiste sfeer op te roepen.

Vermijd overdaad

Ga niet voluit met het integreren van vintage in je interieur, want overdaad doodt. Je krijgt zo al snel het gevoel dat je in het verleden of op een brocantemarkt leeft. Streef eerder naar een mix & match: 
  • Een buffetkast uit de jaren ’50 naast een designfauteuil
  • Een paar retrostoelen in een moderne keuken
  • Retrobehang als een accent in een ruimte

Waar vind ik vintage?

  • Ga naar antiekwinkels, garageverkopen of winkels die producten voor particulieren verkopen
  • In grote steden zoals Antwerpen en Brussel vind je winkels gespecialiseerd in de verkoop van vintage
  • Bezoek beurzen gespecialiseerd in vintage
  • Merken zoals Masions du Monde, Ikea, Alinéa bieden betaalbare vintage-stukken
  • En internet is ook een ware schatkamer: Ebaykapaza of gespecialiseerde websites zoals Designaddict, funiture-love, dierbaardesign, pellegrinidesign.

Meer vintage inspiratie?


Auteur: Vinciane Pinte – mei 2013
Stijl van de maand
Elke maand presenteert Habitos.be een interieurstijl in de nieuwe rubriek ‘Stijl van de maand’. We lichten elke stijl toe aan de hand van de kenmerken, kleuren en de materialen die bij de interieurstijl horen. We geven je ook heel wat inspiratie aan de hand van foto’s, tips voor meubilair en woonmerken in de stijl van de maand. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in