Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
De keuken

Welk materiaal kiezen voor het keukenwerkblad?

Het werkblad voor de keuken moet duurzaam zijn, gemakkelijk te onderhouden en bovendien ook mooi. Welk materiaal kies je dan best: hout, natuursteen, laminaat of inox? Liefst van al laat het materiaal zich ook verzoenen met de rest van de keuken. We zetten enkele materialen op een rij met hun voor- en nadelen. Zo kun je doordacht kiezen.

Laminaat

Laminaat is hittebestendig tot 180°C en schokbestendig. Het materiaal is niet poreus en enkele malen vegen met een spons volstaat om vlekken te verwijderen. Maar ook al is het materiaal vlekbestendig, vermijd toch best om groenten rechtstreeks op het werkblad te snijden. Gebruik altijd een snijplank. Evenmin is het verstandig een kookpot of pan die rechtstreeks van het vuur komt op het werkblad te plaatsen. Op esthetisch vlak heb je de keuze uit verschillende kleuren en zelfs imitaties van steen, hout, metaal en roestvast staal. Kortom, laminaat is een materiaal dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Hout

Een werkblad in hout brengt warmte in de keuken en laat zich in iedere keukenstijl integreren, zelfs in een hypermoderne keuken. Hout is robuust, desondanks blijft het materiaal gevoelig voor vocht en warmte. Om vlekvorming te vermijden, is het nodig het werkblad de oliën of vernissen. Op dat vlak zijn er verschillende kleuren mogelijk. Hout is een levendig materiaal, dat mettertijd een patine krijgt. Dat betekent dus een lichte verkleuring. Om de schoonheid te bewaren, dien je het werkblad regelmatig te onderhouden met lijnolie.

Composiet

Werkbladen uit een composietmateriaal imiteren de perfectie van natuursteen (graniet, marmer,…). De topper binnen de composietmaterialen is Corian®. De mengeling van acrylaat en natuurlijke materialen is zacht om aan te raken, maar heeft een hardheid die valt te vergelijken met steen. Het biedt weerstand tegen de meeste stoten en krassen die in het dagelijkse leven voorkomen. Het plaatmateriaal is thermoformeerbaar naar elke vorm en kan naadloos verlijmd worden. Hierdoor zijn er geen voegen of naden zichtbaar in de Corian-toepassing. Dat verhoogt de hygiënische eigenschappen en vergemakkelijkt het onderhoud. Op esthetisch vlak zijn er een hele grote variëteit aan kleuren en kan er gekozen worden voor verschillende glansgraden bij de afwerking.

Roestvast staal (inox)

Voor een professionele keuken of een keuken met een industriële look is roestvast staal het gedroomde materiaal. De professionelen houden ervan omwille zijn uitstekende weerstand tegen water en hitte. Daar tegenover staat wel dat inox gevoelig is aan kalk en krassen. Om de glans te bewaren, is een stipt onderhoud aangewezen. Om te vermijden dat het inox uitzet, is het aangewezen een onderlegger te gebruiken bij heel hete potten of pannen.

Gepolierd beton

Beton leent zich zowat voor alle toepassingen in huis, ook het werkblad. Ondanks het feit dat beton sterk is, moet het toch gevernist worden om vlekvorming (poreus) te vermijden. Om de uitstraling van het werkblad te bewaren, is het aan te raden die behandeling eenmaal per jaar te herhalen.

Natuursteen

Blauwe steen, lavasteen, marmer, graniet,.. natuursteen is gekend om zijn resistentie. Maar ook al zijn ze goed hittebestendig, toch is het uitkijken dat je de natuursteen niet bloot stelt aan een thermische schok. Zo loop je het risico het werkblad te beschadigen. Het is dus uit den boze om een pan rechtstreeks van het vuur op het werkblad te plaatsen. Om wijn- of vetvlekken of zuurbeschadiging (azijn, citroen) te vermijden, moet de natuursteen behandeld worden. Kies verder voor een gepolierde afwerking, die is het gemakkelijkst te onderhouden. Volg ook het onderhoudsadvies van de fabrikant.

Glas

Glas leent zich goed voor designkeukens. Bovendien heeft het heel wat troeven: glanzend, elegant, hygiënisch en vlekbestendig. Daar tegenover staat dat glas geen schokken verdraagt of hoge temperaturen (120°C). Glas laat zich eenvoudig reinigen.
Auteur: Vinciane Pinte – maart 2015

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in