De keuken
Soorten keukenzones
Om de loopafstanden te beperken, kan je de keuken opdelen in zones. Een opdeling volgens een uitgedacht concept beperkt het heen en weer geloop in de keuken met 25% en maakt de keuken een stuk meer ergonomisch.
De verschillende keukenzones
Voorraadzone
- In de voorraadzone berg je voedingswaren op in kasten, koelkast en de diepvriezer
Opbergzone
- De zone opbergen is de meest aangewezen plaats om borden, kopjes, glazen, bestek, … een plaats te geven
Spoel- of waszone
- Onder de zone spoelen en afval vallen de spoeltafel, de vaatwasser, de afvalemmers, …
Werkzone
- De werkzone of de voorbereidingszone is het hart van de keuken. Het is als het ware de cockpit van waaruit je alles bedient. Hier horen werkbestek, keukenapparaten (mixer, blender, weegschaal), kruiden, … thuis. Zorg hier ook voor een voldoende groot en goed verlicht werkblad
Kookzone
- De zone koken en bakken omvat het kookvlak, de oven(s), de afzuigkap, potten en pannen, …