Aanbevolen partners

blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
orgalux logo
logo Franke
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
De keuken

Slim opbergen in de keuken

Bestek, potten en pannen, poetsmiddelen, de afvalbak,… Weet je nog wanneer je voor het eerst nadacht over hoe en waar je deze elementen een plek zou geven in je keuken? Voor of na de keuze van de keuken? Wanneer je alles vooraf overdenkt, kun je op basis van doordachte keuzes alles slim opbergen in de keuken.

Slim opbergen begint al van bij het keukenontwerp. Kies je onderkasten of laden? Kies je kolomkasten of ladenkasten? Het juiste antwoord is tweemaal: laden. Ze bieden niet alleen een beter overzicht op de inhoud, maar ze zijn ook ergonomisch, bieden meer opbergruimte,… kortom: alleen maar voordelen wanneer je voor laden kiest.

Een volgende stap in het indelingsproces is het bepalen van de juiste breedte en hoogte van de laden. Het is slimmer één lade van 90cm in plaats van twee laden van 45cm naast elkaar te kiezen. In het eerste geval win je aan opbergruimte omdat je de oppervlakte van twee zijwanden wint.
Zorg dat je altijd enkele hoge laden hebt om grote potten, snijplanken, flessen en dergelijke weg te kunnen bergen.

Stap voor stap door de keuken

Hokjes en vakjes

Wanneer je een lade met wat veel kracht opent of sluit, verschuift de volledige inhoud en verlies je al snel het geordende overzicht. Dat kun je vermijden door de laden in te delen. Op de markt bestaan specifieke hulpmiddelen. Blum heeft bijvoorbeeld kunststof kaders, sommige versies zijn in grootte instelbaar, andere klikken zich magnetisch vast aan de wand van de lade.
Je moet de hele lade niet volduwen met dergelijke bakjes. Gebruik ze om compartimenten te creëren.

Slipgevaar

Een andere manier om het verschuiven van de voorwerpen in de laden te vermijden, is het gebruiken van een anti-slipmat. Je vindt ze bij de keukenhandelaar of in winkels voor de woninginrichting.

Besteklade

Je kent ze wel de voorgevormde bestekbakken. Maar vind je ze echt zo handig als ze willen laten uitschijnen? Je hebt geen flexibiliteit in de manier waarop je je bestek indeelt: noch in de richting waarin je het bestek legt of de volgorde waarin je voorwerpen wilt zien liggen. Sommige fabrikanten – onder meer Blum – bieden hulpmiddelen waarmee je de besteklade wel naar jouw hand kunt zetten.

Weg met verloren ruimte

De ruimte rond de spoelbak is in veel keukens verloren ruimte. De keukenbouwer maakt zich er vaak vanaf door hier twee kastdeuren te plaatsen en vaak belanden hier de poetsproducten en of de afvalbak. Vaak nog zo’n model tegen de deur dat zelf opent wanneer je de deur opent.
Maar je kunt die ruimte veel efficiënter gebruiken met laden. Er bestaan aangepaste laden die de vrije ruimte naast de spoelbak nog benutten. Je kunt er bijvoorbeeld keukendoeken, sponsje,… opbergen. Zo je heb je ze bij de hand waar je ze daadwerkelijk gebruikt.

Afval sorteren in de lade

De rest van kast onder deze lade kan opnieuw met een of meer laden worden ingevuld. Kies hier bijvoorbeeld voor een hoge lade waarin je enkele afvalbakken kwijt kunt. Deze afvalbakken bestaan in verschillende varianten en zijn zo uitgevoerd dat ze stabiel staan bij het openen en sluiten van de lade. Naast de afvalbakken kun je de poetsmiddelen in grotere flessen en flacons kwijt.

Kruidenrek

Nog zo’n dooddoener: de kruiden die in de smalle kast voor de dampkap worden weggestopt. Dat is niet alleen weinig gebruiksvriendelijk, maar ook nefast voor de kruiden. Door de vettige en warme dampen verliezen ze hun smaak en zetten ze aan.
Het is veel gemakkelijker wanneer je de kruiden in één oogopslag onder of naast de kookplaat kunt opbergen. Ook hier zijn er weer tal van oplossingen op de markt.

Borden stapelen

In grote gezinnen moeten er telkens 4 of 5 borden op tafel gezet voor de lunch of het diner. Een heel gesleur wanneer die borden in een bovenkast staan. Een handig alternatief is een bordenhouder waarin je de borden stapelt. Tafel dekken? Houder uit de lade en de borden gaan in één eenvoudige beweging mee naar tafel.

Potten en pannen

De klassieke manier om potten en pannen op te bergen: het deksel omgekeerd in de pot en daarop de volgende pot stapelen. Eigenlijk berg je zo heel wat lucht op. Het kan efficiënter: neem de deksels van de potten en pannen en tast ze in elkaar. De deksels kunnen in een aparte zone achterin of vooraan in de lade.

Bron: Van Hoecke

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in