Aanbevolen partners

samsung logo
De slaapkamer

Slapen in de kelder: een optie?

Zou je een oog toedoen als je in de kelder zou slapen? Natuurlijk wel. In de kelder is het klimaat veel koeler. Een slaapkamer in de kelder onderbrengen, kan niet zonder de nodige voorbereidingen te treffen.

Door de slaapgedeeltes van de bovenverdiepingen naar beneden te halen keer je de woning als het ware om. Waarom je dit zou doen?

  • De nieuwbouwkelders van vandaag zijn uiteraard niet meer te vergelijken met de koude kelders van vroeger. Bij een geïsoleerde kelder kun je in een aangenaam koel klimaat leven of slapen
  • Om geen hellend dak te creëren of net tegemoet te komen aan een beperkte kroonlijsthoogte
  • Het kan ook louter een esthetische overweging zijn. Zo creëer je van op de gelijkvloerse verdieping een verhoogd uitzicht op je tuin of de omgeving

Let wel: Een kelder bouwen is terreingebonden. Bij sommige verkavelingen – met risico op wateroverlast – is een kelder bouwen niet toegestaan. In andere gevallen is het bouwen van een kelder te overwegen om zo in te spelen op mogelijk stedenbouwkundige beperkingen.

Deels of zelfs volledig ondergronds

Het is niet noodzakelijk helemaal ondergronds te gaan. Een ondergronds deel van bijvoorbeeld 1,5 meter en een bovengronds deel van 1,2 meter volstaat.

  • Het voordeel is dat je nog een zicht hebt naar buiten en zo ook horizontale raampartijen kunt creëren
  • Ook natuurlijk ventileren is hier dan geen probleem. Bij een volledig ondergrondse kelder moet de kelder ook mee in het ventilatieplan opgenomen worden

Je kunt ook volledig ondergronds gaan en zo genieten van een grote raampartij met een hoogte van vloer tot plafond. Hiervoor moet de kelderwand vrij gegraven worden en een talud gecreëerd.

Grondig isoleren

Wanneer je van de kelder een leefruimte maakt, wordt die mee in het beschermde, te isoleren volume ingepakt. Thermisch gezien is buitenisolatie bij kelderwanden de beste oplossing. Met buitenisolatie herleid je koudebruggen tot een minimum. Let er overigens op dat de kelderisolatie naadloos aansluit met de spouwisolatie zodat je een doorlopend isolatieschild krijgt. Niet eender welk isolatiemateriaal kan toegepast worden voor het isoleren van kelderwanden langs de buitenkant.

Riolering

Een slaapkamer alleen volstaat niet. Bij elke slaapkamer hoort een badkamer of op zijn minst een toilet. Niemand heeft zin om in het holst van de nacht naar boven te rennen om naar het toilet te gaan. Een hele problematiek ligt zo bij de rioleringsaansluiting. Alle afvalwater moet via een zware pomp naar boven geloodst worden. Bij een uitval van de elektriciteit betekent dit dat de pomp niet in werking kan treden. De kostprijs voor zo’n investering kan oplopen tot 8 000 euro.

Met dank aan: Room07

Auteur: Kelly Cuypers - januari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in