Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

10 tips voor een hygiënische keuken

Tijdens de zomermaanden is de hygiëne van de keuken vaak een heikel punt. Hoog oplopende temperaturen versnellen de verspreiding en toename van bacteriën zoals eColli en Salmonella die op hun beurt tot voedselvergiftigingen kunnen leiden. Silestone, geeft 10 tips om veilig en gezond van de zomer te genieten.

Het aantal voedselvergiftigingen en in het bijzonder het aantal salmonellavergiftigingen is de voorbije tien jaar toegenomen. 40% van de opgelopen voedselvergiftigingen wordt bovendien veroorzaakt in je eigen keuken.

Voedselvergiftigingen kunnen soms ernstige gevolgen hebben voor jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakte immuniteit.

Het meldpunt van het Belgisch Federaal Voedselagentschap (FAVV) registreert en bundelt alle klachten over hygiëne, voedsel en vervuiling. Het overgrote deel van deze klachten (40%) kan direct gelinkt worden aan hygiëne – of een gebrek daaraan - in de keuken.

Hygiëne

We moeten met andere woorden te allen tijden alert blijven als het over hygiëne in de keuken gaat en zorgen dat het keukenblad geen broeihaard van bacteriën en kiemen is.
Bij zomerse temperaturen kan een barbecue of feestje niet ontbreken. Maar als je niet uitkijkt, kunnen er ook een paar ongenode gasten komen opdagen: bacteriën

Silestone raadt je alvast aan op volgende punten te letten:

  1. Let bij het aankopen van eten op de hygiëne van de winkel en op de hygiëne van het eten
  2. Hou de koudeketen in stand. Vervoer diepgevroren producten in een speciale tas en leg ze zo snel mogelijk in de diepvries
  3. Reinig de koelkast op regelmatige basis en vul de koelkast niet tot boven toe met eten
  4. Let op bij het ontdooien van eten! Ontdooi voedsel steeds in de koelkast of in kokend water. Ontdooid eten dient binnen de 24 uur te worden opgegeten. Vries ontdooid voedsel nooit opnieuw in
  5. Wanneer je voedsel invriest, dien je het schoon te maken, te labelen en direct in de vriezer te plaatsen. 
  6. Vers voedsel is niet noodzakelijk hetzelfde als hygiënisch voedsel...
  7. Kook het voedsel steeds om de hygiëne te garanderen
  8. Pas op voor kruisbesmetting, bacteriën gaan snel over van voedsel naar andere plaatsen in de keuken zoals keukengerei.
  9. Was je handen op regelmatige basis
  10.  Het Silestone keukenblad met geïntegreerd antibacterieel bestanddeel is een goede bondgenoot in de strijd tegen bacteriën. Toch moet de keuken nog steeds op regelmatige basis opgeruimd en schoongemaakt worden

Bron: Silestone

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in