Scandinavisch

Scandinavisch design lijkt een must te worden. De stijl laat zich omschrijven als modern - maar ook weer niet té – functioneel, vaak artisanaal, minimalistisch op basis van natuurlijke materialen. Met de zachtheid van licht hout en vintage ontwerpen geïnspireerd op de jaren ’70 bespeelt de Scandinavische stijl het comfortgevoel om van onze interieurs echte cocons te maken.

Functionaliteit voor alles

Het praktische primeert boven alles in het Scandinavisch design. De ontwerpers hebben oog voor het dagelijkse leven en zoeken naar comfort, modulariteit, onderhoudsgemak, de stootvastheid, meegroeimogelijkheden: de kinderstoel bijvoorbeeld past zich aan de groei van het kind aan. Alle overbodige elementen maken plaats ten voordele van uitgepuurde, strakke en ergonomische stijl. In twee woorden: praktisch en elegant.

Natuurlijke materialen

Hout is het hoofdingrediënt voor het Scandinavisch design: parket, lambrisering, meubelen. In al die vormen brengt het hout warmte in het interieur. Andere natuurlijke materialen vullen het hout aan: leder, katoen, wol, linnen, geblazen glas, rotan, steen.

Het kleurenpalet

Wit is dominant in deze stijl. Het biedt een zachte, eigentijdse look in combinatie met het honingkleurige hout. Verder zien we ook pasteltinten en blauwgrijs vaak terugkomen. Daarnaast komen opvallende kleuren – zoals rood, roze of neon geel - terug in accenten zoals een kussen.

Mythische Scandinavische creaties

De geschiedenis van het Scandinavisch design puilt uit met mythische creaties zoals de PH artisjok door Poul Henningsen (1957), armaturen van Louis Poulseul, de Ant van Arne Jacobsen (1955) of ook nog de stoel in gegoten plastic van Verner Panton (1960).

Scandinavische ontwerpers om te volgen

Naast deze grote namen schrijven vandaag heel wat jonge merken een nieuwe pagina voor het Scandinavische design.

  • Het Deense meubilair van Hay 
  • De traditionele prints van het Finse Marimekko
  • Gubi geeft armaturen van de jaren ’30 tot ’50 opnieuw uit
  • Ferm Living stelt kussens voor met felle kleuren en opvallende prints
  • Naver maakt buffetten, bureaus en eettafels in de pure traditie van het Deense design
  • Normann Copenhagen maakt meubelen met gestructureerde lijnen en in trendy lijnen
Auteur: Vinciane Pinte - augustus 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in