Pop art

Het begrip ‘pop art’ verwijst naar de artistieke beweging die in de jaren 60 ontstond en die de invloed van de consumptiemaatschappij op het menselijk gedrag onder de aandacht brengt. De nieuwe stroming gebruikt televisie, de reclame en nieuwe idolen - van Heinz ketchup tot Mickey Mouse – om de excessen van de consumptiemaatschappij aan de kaak te stellen. Het pop art boegbeeld Andy Warhol eigent zich zelfs gekende consumptieproducten – zoals Campbell’s soepblikken – toe om in zijn kunst te verwerken.

Een ludieke en uitbundige stijl

Pop art zoekt zijn toevlucht in het contrast tussen heldere kleuren - die afwijken van de werkelijkheid (rood, oranje, blauw, groen, oranje) -, maar ook in geometrische elementen, in de kleur oranje en in fantasierijke motieven. De stijl is bovenal zonder complexen en vol humor.
De decoratie vertrekt niet vanuit het functionele of praktische aspect van de dingen. Wat belangrijker is zijn de vorm en de sfeer. In de decoratieve elementen vind je dan ook een mengelmoes aan materialen:
  • Glanzende synthetische materialen (formica, plexiglas)
  • Gordijnen in glazen, plastic of zelfs metalen parels
  • Veelkleurige lusters in non-conformistische ontwerpen
  • Vast tapijt in fluorescerende kleuren
  • De Jukebox, vinylplaten en de onvermijdelijke ‘disco glitterbal’

Het pop art-meubilair

De pop art heeft cult meubelstukken en dito objecten voortgebracht. We denken onder meer aan de Eggchair van Arne Jacobsen, de bekende Arc-lamp of de Panton-stoel.

Tips voor een pop art-interieur

Vermijd om een totale pop art-look te creëren. Zo loop je het risico dat je interieur overladen of zelfs kitscherig overkomt. Het is beter met kleine accenten te werken, dat getuigt van meer smaak. Denk daarbij aan een kussen hier, een tafeltje daar.
Een oud vintagestuk – gerecupereerd op zolder van de (groot)ouders kan ook goed tot zijn recht komen in een pop art-interieur.
Een andere aanpak is op een basis van witte muren een portret in pop art-stijl aan te brengen. Je vindt dergelijke patronen gemakkelijk in online webshops. Vul dat aan met design elementen type Knoll of Panton.

In de slaapkamer volstaat het al een accentwand te creëren in een behangpapier met een pop art-patroon. Om er zeker van te zijn dat je niet overdrijft gebruik je best kleuren uit eenzelfde palet: bijvoorbeeld variërend van geeloranje tot rood.
Een ander boeiend vertrekpunt kan zijn de kleuren uit een pop art-wallprint te herhalen in de decoratie.

Denk ook aan de gordijnen en stoffen met afgeronde motieven, en andere ronde elementen zoals een poef, een kruk, een grote zetel of zelfs een laag tafeltje in de vorm van een champignon. Streef daarbij naar ludieke en flashy kleuren (oranje, geel, rood) en materialen in plastic. Voor de verlichting – zowel hang- als staanlampen – kun je ook met deze richtlijnen spelen.

Pop art-inspiratie

Je kunt veel inspiratie opdoen op volgende websites:

De echte liefhebbers die zoeken naar de pure objecten, vinden hun gading ongetwijfeld op Ebay of andere tweedehands websites, de gespecialiseerde tweedehands en brocante winkels.

Meer inspiratie vind je ook op ons Pinterest moodboard over pop art.
Auteur: Vinciane Pinte – maart 2013
Stijl van de maand
Elke maand presenteert Habitos.be een interieurstijl in de nieuwe rubriek ‘Stijl van de maand’. We lichten elke stijl toe aan de hand van de kenmerken, kleuren en de materialen die bij de interieurstijl horen. We geven je ook heel wat inspiratie aan de hand van foto’s, tips voor meubilair en woonmerken in de stijl van de maand. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in