Oven types

Gewijzigd op 19/04/2012 door Daan Slingers

Ovens bestaan in heel wat verschillende types: convectie, stoom, grill...

Onze keukenspecialisten

grilloven
Een grilloven is enkel bedoeld om te gratineren of te grillen.
© Asiar

Ovens met natuurlijke convectie

  • Twee verwarmingselementen (boven en onder) zorgen voor de warmte-afgifte
  • De elektrische oven met twee weerstanden: de oven en de grill
  • Voordeel
    • Ideaal voor braden van rood vlees of gevogelte

Ovens met mechanische convectie / Heteluchtoven

  • Beschikt net zoals een convectie-oven over twee verwarmingselementen (boven en onder)
  • Maar een heteluchtventilator (met meestal een ringweestand) (achteraan) zorgt voor de luchtcirculatie
  • Zowel te verkrijgen op gas als elektriciteit
  • Voordelen:
    • Warmte snel en gelijkmatig verdeeld
    • Mogelijk meerdere gerechten gelijk te bereiden indien de oven beschikt over een ringweestand.
    • Energiebesparend
  • Nadelen
    • Gerechten drogen sneller uit

Stoomoven

  • Elektrische oven die verhit op basis van stoom
  • De stoom circuleert rond het gerecht
  • Vond de laatste jaren ook zijn weg in de traditionele keuken
  • Voordelen
    • Meer voedingsstoffen blijven in voedsel waardoor de smaak optimaal blijft
    • Geen smaakoverdrachten
    • Gezondste bereidingsmethode
    • Mogelijk bereidingen lang warm te houden
  • Nadelen
    • Niet geschikt voor alle bereidingen
    • Bakken en braden zijn uitgesloten
    • Combinatie met traditionele oven nodig als je andere bereidingen wil klaarmaken.

Multifunctionele ovens

  • Elektrische oven die een combinaties is tussen een traditionele oven en een heteluchtoven
  • Bevat zowel onder- en bovenwarmte, een grill en luchtcirculatiesysteem. (kunnen afzonderlijk en gemeenschappelijk gebruikt worden).
  • Door gestuwde of vermengde lucht wordt de temperatuur in de oven gelijkmatig verdeeld
  • Voordelen
    • Laat toe het braadproces af te stemmen op de bereiding
    • Gelijkmatig kookproces
    • Kan verschillende bereidingen tegelijkertijd aan en zonder geuroverdracht

Grilloven

  • Enkel bedoeld om te gratineren of te grillen
  • Voordeel
    • Gerecht van buiten licht krokant, vanbinnen sappig.

Magnetron

  • Voordeel
    • Dankzij microgolven kan je voedsel snel ontdooien, opwarmen of bereiden.

Combioven

  • Combineert magnetron met de functies van gril of heteluchtoven
  • Nadelen
    • Vaak duur en klein

Rookoven

  • Rookt het voedsel met houtsnippers die smeulen
  • Ziet er bij thuisgebruik uit als een afgesloten braadslee
  • Heeft externe warmtebron nodig (bijvoorbeeld gasfornuis)

Pizzaoven

  • Een houtgestookte oven vervaardigd uit steen, die ook wel broodoven of steenoven wordt genoemd.
  • Kan zowel binnen- of buitenhuis worden geplaatst

Folders over de keuken

Meer informatie op de website van deze bedrijven