De keuken

Oven types

Ovens bestaan in heel wat verschillende types: convectie, stoom, grill...

Ovens met natuurlijke convectie

  • Twee verwarmingselementen (boven en onder) zorgen voor de warmte-afgifte
  • De elektrische oven met twee weerstanden: de oven en de grill
  • Voordeel
    • Ideaal voor braden van rood vlees of gevogelte

Ovens met mechanische convectie / Heteluchtoven

  • Beschikt net zoals een convectie-oven over twee verwarmingselementen (boven en onder)
  • Maar een heteluchtventilator (met meestal een ringweestand) (achteraan) zorgt voor de luchtcirculatie
  • Zowel te verkrijgen op gas als elektriciteit
  • Voordelen:
    • Warmte snel en gelijkmatig verdeeld
    • Mogelijk meerdere gerechten gelijk te bereiden indien de oven beschikt over een ringweestand.
    • Energiebesparend
  • Nadelen
    • Gerechten drogen sneller uit

Stoomoven

  • Elektrische oven die verhit op basis van stoom
  • De stoom circuleert rond het gerecht
  • Vond de laatste jaren ook zijn weg in de traditionele keuken
  • Voordelen
    • Meer voedingsstoffen blijven in voedsel waardoor de smaak optimaal blijft
    • Geen smaakoverdrachten
    • Gezondste bereidingsmethode
    • Mogelijk bereidingen lang warm te houden
  • Nadelen
    • Niet geschikt voor alle bereidingen
    • Bakken en braden zijn uitgesloten
    • Combinatie met traditionele oven nodig als je andere bereidingen wil klaarmaken.

Multifunctionele ovens

  • Elektrische oven die een combinaties is tussen een traditionele oven en een heteluchtoven
  • Bevat zowel onder- en bovenwarmte, een grill en luchtcirculatiesysteem. (kunnen afzonderlijk en gemeenschappelijk gebruikt worden).
  • Door gestuwde of vermengde lucht wordt de temperatuur in de oven gelijkmatig verdeeld
  • Voordelen
    • Laat toe het braadproces af te stemmen op de bereiding
    • Gelijkmatig kookproces
    • Kan verschillende bereidingen tegelijkertijd aan en zonder geuroverdracht

Grilloven

  • Enkel bedoeld om te gratineren of te grillen
  • Voordeel
    • Gerecht van buiten licht krokant, vanbinnen sappig.

Magnetron

  • Voordeel
    • Dankzij microgolven kan je voedsel snel ontdooien, opwarmen of bereiden.

Combioven

  • Combineert magnetron met de functies van gril of heteluchtoven
  • Nadelen
    • Vaak duur en klein

Rookoven

  • Rookt het voedsel met houtsnippers die smeulen
  • Ziet er bij thuisgebruik uit als een afgesloten braadslee
  • Heeft externe warmtebron nodig (bijvoorbeeld gasfornuis)

Pizzaoven

  • Een houtgestookte oven vervaardigd uit steen, die ook wel broodoven of steenoven wordt genoemd.
  • Kan zowel binnen- of buitenhuis worden geplaatst

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in