De keuken
Oven types
Ovens bestaan in heel wat verschillende types: convectie, stoom, grill...
Ovens met natuurlijke convectie
- Twee verwarmingselementen (boven en onder) zorgen voor de warmte-afgifte
- De elektrische oven met twee weerstanden: de oven en de grill
- Voordeel
- Ideaal voor braden van rood vlees of gevogelte
Ovens met mechanische convectie / Heteluchtoven
- Beschikt net zoals een convectie-oven over twee verwarmingselementen (boven en onder)
- Maar een heteluchtventilator (met meestal een ringweestand) (achteraan) zorgt voor de luchtcirculatie
- Zowel te verkrijgen op gas als elektriciteit
- Voordelen:
- Warmte snel en gelijkmatig verdeeld
- Mogelijk meerdere gerechten gelijk te bereiden indien de oven beschikt over een ringweestand.
- Energiebesparend
- Nadelen
- Gerechten drogen sneller uit
Stoomoven
- Elektrische oven die verhit op basis van stoom
- De stoom circuleert rond het gerecht
- Vond de laatste jaren ook zijn weg in de traditionele keuken
- Voordelen
- Meer voedingsstoffen blijven in voedsel waardoor de smaak optimaal blijft
- Geen smaakoverdrachten
- Gezondste bereidingsmethode
- Mogelijk bereidingen lang warm te houden
- Nadelen
- Niet geschikt voor alle bereidingen
- Bakken en braden zijn uitgesloten
- Combinatie met traditionele oven nodig als je andere bereidingen wil klaarmaken.
Multifunctionele ovens
- Elektrische oven die een combinaties is tussen een traditionele oven en een heteluchtoven
- Bevat zowel onder- en bovenwarmte, een grill en luchtcirculatiesysteem. (kunnen afzonderlijk en gemeenschappelijk gebruikt worden).
- Door gestuwde of vermengde lucht wordt de temperatuur in de oven gelijkmatig verdeeld
- Voordelen
- Laat toe het braadproces af te stemmen op de bereiding
- Gelijkmatig kookproces
- Kan verschillende bereidingen tegelijkertijd aan en zonder geuroverdracht
Grilloven
- Enkel bedoeld om te gratineren of te grillen
- Voordeel
- Gerecht van buiten licht krokant, vanbinnen sappig.
Magnetron
-
Voordeel
- Dankzij microgolven kan je voedsel snel ontdooien, opwarmen of bereiden.
Combioven
- Combineert magnetron met de functies van gril of heteluchtoven
- Nadelen
- Vaak duur en klein
Rookoven
- Rookt het voedsel met houtsnippers die smeulen
- Ziet er bij thuisgebruik uit als een afgesloten braadslee
- Heeft externe warmtebron nodig (bijvoorbeeld gasfornuis)
Pizzaoven
- Een houtgestookte oven vervaardigd uit steen, die ook wel broodoven of steenoven wordt genoemd.
- Kan zowel binnen- of buitenhuis worden geplaatst