Maak van een kleine keuken een praktische keuken
Keuken met rechte kastenwand
De beste optie voor een kleine ruimte is een kastenwand in één rechte lijn. Dat hoeft niet noodzakelijk saai te zijn. Door te spelen met indirect licht of met behulp van een schuifwand kun je de keukenwand extra in de kijker zetten of net aan het oog onttrekken. Dat laatste is handig wanneer je weinig tijd of aanleg hebt om alles netjes op orde te houden.- Verwacht je vrienden over de vloer – of zelfs wanneer het onverwacht is – gewoon de schuifwand dicht trekken en waar is nu die stapel afwas?
- Een andere geschikte indeling voor een kleine ruimte is een L-vormige keuken. Spelen met een schuifwand wordt dan wel al wat moeilijker.
Werkdriehoek in keuken
Eenmaal beslist welke keukenindeling je wilt hanteren, komt het erop aan alle functies een plaats te geven in de keuken. Je zult 5 activiteiten een plaats moeten geven:
- Koken (kookplaat, ovens)
- Afwassen (vaatwasser) & afval sorteren
- Opbergen (koelkast, diepvriezer)
- Wassen & spoelen
- Voorraad opslaan
Functionele keuken
De drie belangrijkste functies of zones uit dit rijtje zijn de opbergzone, de waszone en de kookzone. Wanneer je die zones goed inplant ten opzichte van elkaar, ontwerp je een keuken die echt heel functioneel zal zijn. Deze 3 zones samen vormen de werkdriehoek. Bij een keukenwand in rechte lijn zullen deze functies natuurlijk geen driehoek vormen, maar liggen ze best aansluitend aan elkaar op deze lijn.
6 meter als werkdriehoek
In alle andere opstellingen plan je deze functies best zo dat ze niet te ver uit elkaar liggen. Anders moet je voortdurend op en neer lopen bij het koken. Maar daar tegenover staat dat je de functies ook niet te dicht bij elkaar mag leggen, want zo loop je het risico te weinig plaats te hebben om te werken. In een ideale keuken is de omtrek van deze werkdriehoek niet meer dan 6 meter. De ideale afstand tussen de 3 punten is 90cm. Durf dit met een korreltje zout te nemen, deze driehoek hoeft geometrisch niet de ideale vorm te hebben.
Verhoog het gebruiksgemak in de keuken
Wanneer je eenmaal jouw ideale werkdriehoek hebt uitgekiend, kun je het gebruiksgemak van de keuken nog verder optimaliseren door aandacht te besteden aan de inrichting van de 3 hoofdzones. Enkele tips per zone:
Kookzone
Zorg dat oven en kookplaat dicht bij de spoelbak en werkbladen staan zodat je geen afstanden moet lopen met hete potten of pannen.
Waszone
De spoelbak is een belangrijke werkzone. Plan je koelkast dichtbij zodat je makkelijk ingrediënten kan klaar leggen voor de bereidingen. Het is ook handig wanneer de spoelbak dicht bij het fornuis staat, dan kun je snel pasta of groenten afgieten.
Opbergzone
Plan voldoende opbergruimte. In deze zone bevindt zich ook de koelkast en eventueel de diepvriezer. Een werkblad in de buurt vergemakkelijkt het in- en uittasten van voedingswaren.
Let er verder op dat je de koelkast of diepvriezer niet pal naast een fornuis, oven of microgolf plant. Esthetisch kan het wel mooi ogen om al die apparaten in één zelfde look te combineren, maar vanuit energetisch oogpunt is het dan weer minder slim een koelkast naast een oven te plannen die regelmatig eens wordt opgewarmd tot meer dan 200°C.
Auteur: TiM Vanhove – februari 2012