Tips voor de keuken
Actief of passief?
Als we een kamer willen verven, moeten we altijd op zoek gaan naar de functie van deze kamer. Is het een actieve of passieve ruimte? Een actieve ruimte is een passageruimte, een ruimte waarin de activiteiten ook effectief actie vragen, zoals een garage, gang, bureau of keuken. Een passieve ruimte is dan weer een kamer waar je normaal gezien niet al te veel actief bent. Dan denken we bijvoorbeeld aan een woonkamer, tv-ruimte of de slaapkamer. Bij een actieve kamer horen natuurlijk ook actieve kleuren. Dat zijn de zogenaamde koude kleuren, blauw, groen en alle kleuren die daartussen vallen. De passieve of warme kleuren zijn dan meer rood, oranje en geel.
Koken of eten?
Voor een keuken kunnen we nog eens het onderscheid maken tussen een keuken waar er enkel gekookt wordt, of waar er ook gegeten wordt. In het kookgedeelte mag je gebruik maken van felle kleuren, maar in het eetgedeelte mogen deze enkel zijdelings komen, zodat je geen te zware prikkeling hebt tijdens het eten. Daar kan je dan weer wel gebruik maken van oranje, geel en groen. Kleuren die gekend zijn als eetlustopwekkers.
Zwart of wit?
De kleur van het meubilair speelt natuurlijk ook een rol, je moet proberen om complementaire kleuren te gebruiken. Tegenwoordig zien we meer en meer zwart keukenmeubilair. Als je dan kiest voor wit speel je op safe, maar krijg je een redelijk saaie en passieve keuken. Zwart is immers een neutrale kleur waardoor het geschikt is om met een heel aantal kleuren te combineren.
Klein of groot?
De keuken is meestal één van de kleinste kamers van het huis. Om het gevoel van een grotere ruimte te creëren moet je rekening houden met de plaats van het raam. Je legt dan best accenten op de andere muren. Een andere tip om je keuken groter te doen lijken, is je ramen en deuren in dezelfde kleur als de muur te verven.
Praktijkvoorbeelden
De ruimte op de foto met de witte stoelen is deels een ontbijthoek. De gele kleur met een groene ondertoon wekt de energie op, waardoor je batterijen opladen om de dag goed door te komen. De andere kleur die hier gebruikt werd is een off-white: een witte kleur gemengd met een lichte tint. Doordat deze off-white een lichte geeltint bevat, is de overgang naar het witte meubilair veel geleidelijker, veel zachter.
De ruimte op de foto met de bruine kastenwand grijpt terug naar de natuur. Bruin wordt hier zacht gecontrasteerd door groen, twee kleuren die we ook in de natuur tegenkomen. De parketvloer is van een natuurlijke stof, need we say more?
In de keuken met de rode accenten zijn het inox fornuis en de vloer in koude materialen. De rode accenten geven warmte aan de ruimte. Ook hier is er gebruik gemaakt van off-white om een zachte overgang te creëren. Een gouden regel die hier van toepassing is: je hebt pas evenwicht in de ruimte, als er evenwicht is tussen de kleuren en de materialen.
In het laatste voorbeeld zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. Aangezien die warmte geven, is er gekozen voor een koude kleur. In dit geval werd er geopteerd voor een groene kleur. Deze keuken is een mooi voorbeeld van hoe je buiten naar binnen kunt brengen. Het groen loopt immers door.
Auteur: Isabelle De Ganck – Levis – Akzo Nobel – februari 2011