Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

Kleine keuken inrichten met klein budget

Niet veel plaats voor de keuken? Geen probleem. Ook in een kleine keuken kun je alle nodige keukentoestellen en bergruimte integreren. De keukenplanners van Van Marcke tonen aan dat je met een klein budget een kleine keuken mooi en praktsisch kunt inrichten.

Stel, je hebt net een klein appartementje gekocht en de keuken moet je inrichten in een hoek van de leefruimte. De beschikbare ruimte meet 2 meter bij 2 meter, met als beperking dat er een doorgang moet zijn tussen leefruimte en keuken. Bovendien heb je maar weinig geld voor de keukeninrichting, inclusief toestellen. Wat is dan mogelijk? We legden de vraag voor aan het interieurteam van Van Marcke. En wat blijkt? Met 10 000 euro kom je al een heel eind.

 

Keuken met vaatwasser

De keukenontwerpers vinden dat elke keuken, hoe klein ook, moet uitgerust zijn met een vaatwasser. Heel wat vaatwassers zijn betaalbaar en je vindt ze zowel in normale als in kleinere afmetingen. Onze kleine keuken van 2 bij 2 meter krijgt een vaatwasser van AEG, met een breedte van 60cm en een hoogte van 79,5cm. Perfect inbouwbaar in een keukenkast. De vaatwasser komt in het keukenblok met de spoelbak.

De 2 meter beschikbare ruimte tegen de binnenmuur laat toe om een keukenblok met 3 kasten van elk 60cm breed aan te bouwen. Eén kast is dus bestemd voor de vaatwasser, in de middelste kast laten we de spoelbak inbouwen, met daaronder een lade met ruimte voor meerdere vuilemmertjes en op de kop van dit keukenblok komt de derde kast met daarin de koelkast.

 

Plaats besparen in de keuken

Om plaats te besparen heeft de spoelbak geen afdruipzone. Dit ‘gemis’ kun je opvangen door te werken met een wasteiltje en een opvouwbaar afdruiprek. Afwassen kan dan in de spoeltafel, spoelen in het teiltje en afdruipen en/of drogen op het rekje. Als de vaat droog is, berg je alles op, ook het teiltje en het afdruiprek. In de budgetversie van onze keuken vind je in de kast onder de spoeltafel twee standaard vuilemmertjes.

Wil je dit iets luxueuzer, dan kun je de kast als lade laten inrichten. Deze lade bevat dan meerdere afvalemmers om zo het vuil gemakkelijk te sorteren. Van Marcke stelt hier een systeem voor van drie emmers (1 x 18l (voor restafval) en 2 x 8l (voor groenafval en PMD)), waarbij er nog ruimte over is voor het opbergen van lege flessen of poetsspullen.

 

Zelfsluitende keukenlades

Het keukenblok aan de overzijde, tegen de buitenmuur, laat iets meer ruimte over dan die 2 meter. Hierin plaatst onze keukenontwerper twee ladenkasten van elk 1 meter breed. In elke ladenkast zitten twee grote keukenlades om potten, pannen en voedingswaren op te bergen. In één ladenkast komt de vitrokeramische kookplaat met tiptoetsen, met erboven de dampkap van Franke. Heb je iets meer budget, dan kies je misschien wel voor een inductiekookplaat. In het andere ladenblok komt er nog een derde lade bij, net onder het werkblad van laminaat. Deze lade richten we in als besteklade. Alle lades zijn uitgerust met een zelfterugtrekkend systeem, zodat de lades met een lichte duw automatisch dicht gaan.

 

Hangkasten met aanpasbare scharnieren

Tegen de kopse muur plaatsen we op ooghoogte twee hangkastjes. Hierin kunnen we het keukenporselein opbergen, eventueel gecombineerd met andere keukenspullen. De ontwerpers kozen er bewust voor de andere muren niet vol te hangen met nog meer hangkastjes om zo een tunneleffect te vermijden. Onze kleine keuken zou dan al snel veel te vol lijken, wat niet zo aangenaam is. Alle kastdeurtjes zijn uitgerust met scharnieren die driedimensionaal aanpasbaar zijn.

De keuken bevat dus een vaatwasser, een spoeltafel, een koelkast, een kookplaat en erboven een dampkap. Zit niet in de prijs inbegrepen: een microgolfoven of een combioven. Je kunt de microgolfoven wel los plaatsen op het aanrecht rechts van de kookplaat.

 

Hoger keukenwerkblad

Van Marcke kiest bewust voor kwaliteitsvolle materialen, die toch in een budgetvriendelijk kader passen. Zo zijn de kasten – type 240 Pinta – afgewerkt met een kunststof front (in melamine). Ook de werkbladen en alle zichtbare kantjes zijn in dezelfde materialen afgewerkt. Binnen de vermelde prijzen kun je als klant kiezen tussen 4 effen kleuren en 7 houtkleuren. In dit ontwerp heeft de keuken een werkblad van laminaat gekregen met het uitzicht van hout. Het werkblad loopt aan de zijkant door tot op de grond. De kastjes zijn in een romig wit. Die 'warme' kleuren zorgen voor een huiselijke sfeer in de keuken.

De kasten staan op pootjes van 10cm hoog, waardoor de corpussen een hoogte hebben van 80 cm. Iets grotere mensen zullen dankzij die 80 cm minder snel klagen van rugpijn als ze in de keuken aan het werk zijn. De kasten zijn onderaan ook afgewerkt met een plint van 10 cm hoog.

 

Prijs kleine keuken

Wat kost nu deze kleine keuken? Lees het in ons artikel Prijs kleine keuken.

Auteur: Gretel Kerkhofs – februari 2012

Met dank aan:  Van Marcke .

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in