Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
creemers
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Interieurarchitect
De keuken

Kies de verlichting in je keuken doordacht

Verlichting is een belangrijke factor in de keuken. Tegenwoordig doe je in de keuken meer dan alleen maar koken of werken. Het is almaar meer een plaats waar er ook met vrienden geaperitiefd wordt of een babbeltje gemaakt wordt. Dat vraagt om een aangepaste sfeer en dus ook sfeerverlichting.
Vanuit die optiek krijgt de verlichting in de keuken de laatste jaren veel meer aandacht. Eén lichtpunt plaatsen is uit den boze. Net als in de andere ruimtes in de woning overigens. Zo één lichtpunt geeft alleen maar ergernis omdat je nooit voldoende licht op de juiste plek in de kamer hebt. Van daar ook dat ze zowel bij nieuwbouw als renovaties meer en meer professionele hulp wordt ingeschakeld om een lichtstudie te maken. Die rol kan bij een interieurarchitect liggen of bij een gespecialiseerde verlichtingszaak. Met zo’n studie ben je er zeker van dat er altijd en voor alle functies het juiste licht aanwezig is.

Zoek naar daglicht

Het allerbelangrijkste in de keuken is het gewone daglicht. Hoe meer dat in de keuken kan vallen, hoe minder elektriciteit je moet verbruiken. Probeer dus met zo groot mogelijke raampartijen te werken en de keuken aan de zuidelijke kant van de woning te oriënteren. Uiteraard zal dit niet altijd voldoende zijn. Maar als deze basis goed zit, dan is er ook minder werk nodig om de keuken van de juiste verlichting te voorzien die aan iedere situatie aanpasbaar is.

Functionele verlichting

Door gebruik te maken van verschillende lichtbronnen krijg je ook andere sferen. De werkplek in de keuken - de zone aan het vuur, de spoelbak en de zone waar er groenten gesneden worden - moet altijd voldoende verlicht zijn. Dit is de functionele of werkverlichting. Doorgaans vinden we die in de dampkap of hangt ze aan het plafond. Wanneer er nog hangkasten geplaatst worden, kan ze ook onder deze kasten geplaatst worden.

Sfeer met ledverlichting

Om sfeer te creëren grijpen veel ontwerpers vandaag terug naar ledverlichting. Ledstrips geven een gelijkmatige lichtverdeling ten opzichte van spots. Ze brengen bovendien op een eenvoudige manier meer licht in de keuken. Een spot is gericht op één punt, terwijl de strips een hele zone verlichten. Omdat ze compact zijn, zijn de ledstrips ook gemakkelijker weg te werken. Dat laat bijvoorbeeld toe ze weg te werken in een nis bij het vuur, in de omkleding van de dampkap, of onder zwevende leggers. Ledstrips zijn ook gemakkelijk te plaatsen in bestaande keukens. Dat ze minder energie verbruiken is nog een voordeel dat mooi meegenomen is.

Landelijk verlichten

In het landelijke segment kunnen we sfeer maken door met pendels te werken, bijvoorbeeld boven het eiland. Een andere optie is verlichting in een open kastje of een kastje met glaswerk te plaatsen. Het gebruik van gele verlichting versterkt de warme sfeer die in een landelijke keuken sterk leeft. Let hier op bij het aankopen van de armaturen.

Algemene verlichting

Naast de functionele- en sfeerverlichting vind je in de keuken vaak ook algemene verlichting. In de keuken wordt hiervoor nog graag gebruik gemaakt van spots. Deze algemene verlichting is vooral van belang om te zien wat we uit de kast of koelkast nemen. Het is dan ook belangrijk dat de algemene verlichting zijn licht op de juiste plaats werpt. Ze moeten dan ook zo gepositioneerd zijn dat de spots tussen de kasten en de persoon in staan. Als ze te ver van de kasten staan, dan staat de persoon - die iets uit de kast wil halen - in zijn eigen schaduw. Als ze te dicht bij de kasten staan, dan zien we niks in de kast. Een ideale maat is dat de spots ongeveer 30cm van de kasten staan, dat gezien van het middelpunt van de spot ten opzichte van de voorkant van de kast.

Wanneer je werkt met armaturen of hanglampen, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk te onderhouden zijn. Aangezien ze in de keuken hangen kunnen ze sneller vuil worden, door het vele bakken en braden. Zorg er uiteraard ook voor dat er niet teveel verlichting hangt zodat deze niet gaat verblinden.

Auteur: Interieurarchitect Daniëlla Berben

 

 

 

Daniëlla Berben heeft jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander.

Bezoek de website van Daniëlla Berben

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in