Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

Keukenrenovatie

Keuken renoveren? Waarom niet! De keuken van je dromen kan aardig wat duiten kosten. Ga je voor nieuw en goedkoop, dan zit je vaak opgescheept met een beperkte kwaliteit en beperkte afmetingen. Je zou je oude keuken ook kunnen renoveren, zeker als het binnenwerk van de kasten nog goed is.

Handgrepen vervangen

Vrij snel en goedkoop is het vervangen van de handgrepen van je keukenkastjes. Als je een totaal ander model van handgreep kiest, kun je een opmerkelijk resultaat bekomen. Let wel de nieuwe grepen moeten dezelfde greepboring hebben als de oude grepen.

Keuken verven

Een andere, vrij eenvoudige manier om je keuken een nieuwe look te geven is de fronten van lades en kasten een nieuw kleurtje geven.
  • Houten en fineer kastjes vetvrij maken, licht opschuren en verven maar
  • Kunststof fronten vragen een speciale verf
  • Keukentegeltjes kunnen ook geverfd worden, al heb je ook hier een aangepaste verf voor nodig
Informeer zeker bij de verfhandel welke verven geschikt zijn. Heb je een iets ruimer budget, vraag dan eens na wat het kost om de kastdeurtjes te laten lakken in een lakbedrijf of bij een keukenspeciaalzaak.

Kastfronten aanpassen

Bestaande kastjes kun je ook in een nieuw kleedje steken door de fronten van een ander motief te voorzien. Dat kan met stickers, maar je kunt bijvoorbeeld in houten kastjes motieven en lijnen laten frezen. Zo krijgt een vrij strakke, vlakke houten keuken opeens het uiterlijk van een landelijk interieur met plankenkastjes.

Kastfronten vervangen

Je keuken kan een ingrijpende metamorfose ondergaan als je besluit alle kastdeuren te vervangen door een ander kastmateriaal of kastkleur. Dit kost wat meer, maar het resultaat begint al veel feller op een totaal nieuwe keuken te gelijken.

Je kunt er ook voor kiezen slechts enkele kastdeurtjes te vervangen door nieuwe, bijvoorbeeld glazen deurtjes. Zo krijgt je keuken een meer open look.

Nadeel: Kastfronten in de keuken vervangen kan erg arbeidsintensief zijn - de schijnwerker moet de scharnieren en scharnierboringen aanpassen, dus hoge montageprijs.

Werkblad vervangen

Is je werkblad versleten? Vind je de keukenkasten wel mooi maar het werkblad vloekt? Dan kun je ook het aanrecht laten vervangen. Dat kost wel wat meet- en waarschijnlijk ook breekwerk, dus erg goedkoop gaat deze renovatieklus niet zijn. Maar je bereikt er wel een mooi resultaat mee. Een volledig nieuw werkblad laat je oude keuken weer als nieuw lijken.

Je kan het werkblad ook opnieuw bekleden met een ander materiaal. Er bestaan bijvoorbeeld superdunne tegels om over het bestaande werkblad te plaatsen. Dit is maatwerk, daarom raden wij je aan een beroep te doen op een vakman om dit klusje tot een goed einde te brengen.

Tegels renoveren

  • De muurtegels boven de spoelbak en het kookfornuis kun je op verschillende manier renoveren.
  • Je kunt ze verven voor een nieuwe look
  • Tegels kun je opnieuw bezetten met een andere tegel of een glasplaat. Zo verlies je wel wat ruimte in de diepte – de muur komt als het ware een stukje meer naar voren – maar het resultaat kan je keuken een echte oppepper geven
  • De oude tegels kun je ook uitbreken en vervangen door nieuwe. Opletten dat je daarbij het werkblad niet beschadigt, anders moet je dat ook nog vervangen.

Toestellen vervangen

Je keuken krijgt ook een heel nieuwe aanblik als je (een aantal van) de keukentoestellen vervangt. Nieuwe kraan, eventueel een nieuwe spoeltafel, nieuwe koelkast of nieuw kookvuur en dampkap… Het zorgt allemaal meteen voor een nieuwe keukenlook.

Keukenaccessoires vervangen

Minder drastisch en minder duur is het vervangen van bepaalde opvallende keukenaccessoires. Porselein, kookpotten, kruidenrekje, bepaalde elektrische toestellen… Ook deze gebruiksvoorwerpen kun je vernieuwen om zo je keuken een frisse boost te geven. Zelfs een andere kroonluchter boven de tafel of nieuwe led-verlichting boven het aanrecht en de spoelbak geven de keuken in een oogopslag een andere sfeer.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in