Nieuwe kamers

Hometainment

Een tv-kamer of home entertainmentruimte is de ideale plaats om te ontspannen. Je kunt er rustig tv kijken of de kinderen laten gamen zonder dat er iemand anders in huis wordt gestoord. Ideaal, niet? Interieurarchitect Arjaan De Feyter geeft tips hoe je bij jouw thuis zo’n ‘hometainmentruimte’ kunt krijgen en waarmee je allemaal rekening moet houden.


“Aparte tv-kamers zijn de laatste jaren erg in opmars,” steekt Arjaan De Feyter van wal. “Die populariteit hoeft niet te verbazen. Een tv-kamer kan immers een dubbele functie hebben. Naast een ruimte voor het audiovisuele gebeuren, kan het ook dienen als een aparte zithoek.”

“Doordat de tv-kamer ook als zithoek kan dienen, moet deze niet volledig worden afgesloten van de rest van het huis. Best link je de tv-kamer aan de woonruimte. Een integratie op een andere plaats in het huis is ook mogelijk afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Ramen niet verboden

“Let er wel op dat je de tv-kamer niet in het zuiden van het huis legt. Anders krijg je last van de zon. De inplanting van de home entertainmentruimte in het noorden is perfect.”

“Ramen zijn zeker niet verboden. Het blinderen van ramen is immers niet zo moeilijk. Daarvoor kun je de verschillende systemen voor raambekleding gebruiken.”

Oppervlakte tv-kamer

De grootte van een tv-kamer ligt niet vast. “Die is afhankelijk van de beschikbare oppervlakte in huis. Er zijn wel een paar zaken waarmee je rekening moet houden. De kamer mag niet te klein of te groot zijn. Gezellig knus is de boodschap. Er moet wel voldoende ruimte zijn om in te bewegen. Kinderen moeten er in kunnen spelen. De afstand tussen de zetel en de televisie moet voldoende groot zijn voor de ideale beeldkwaliteit en geluidskwaliteit. Als je met deze tips rekening houdt, kom je wel al snel op een oppervlakte tussen de 9 en 15m².

Inrichten tv-kamer

Bij de inrichting van de tv-kamer moet je akoestische materialen gebruiken. Denk hierbij aan een gezellige zetel en tapijt (hoe dikker, hoe beter) op de vloer. Deze maatregelen zorgen immers ook voor geluidsabsorptie.
Voor nog minder galm kun je ook tapijt tegen de muur hangen, maar probeer wel de ruimte niet te kitscherig te maken. Het gebruik van hout is aan te raden. Houten lamellen verzekeren je van gezelligheid en optimaal geluid.
De muren schilder je best donker. Gebruik zwart of andere donkere tinten. Zorg er wel voor dat de kleur aansluit bij de rest van de woning.

Wegwerken kabels

Ondanks dat bijna alle elektronische materialen nog over kabels beschikken, kun je een tv-kamer haast ‘kabelvrij’ maken. De kabels van je tv kun je zonder problemen wegwerken in de muur of plinten. De andere apparaten zoals een digibox, een audiosysteem, een gameconsole, … zet je gewoon in een kast. Met een infraroodsysteem verbind je daarna deze apparaten met de televisie. Het is zelfs mogelijk om met één afstandsbediening alle apparaten te besturen.

Veel stopcontacten nodig

In een woonkamer tot 20m² heb je minimaal 5 stopcontanten nodig. Normaal gezien wordt er gerekend voor 1 stopcontact om de 4m². Voor een speciale tv-kamer mag dat zelfs meer zijn. Je hebt immers te maken met heel wat elektronica. 10 stopcontacten zijn geen overbodige luxe. Het mooiste is om de stopcontacten weg te werken achter de kasten. Op die manier kun je ook de draden wegwerken en krijg je een strakkere ruimte.


Met dank aan: Interieurarchitect Arjaan De Feyter


Auteur: Daan Slingers – januari 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in