Aanbevolen partners

samsung logo
Audio en video

Home Cinema

De home cinema of thuisbioscoop is een compleet systeem dat je toelaat thuis in je luie zetel een film of live-concert te bekijken. De totaalbeleving zou die van de bioscoop of het echte concert moeten evenaren.

Wat is home cinema?

De home cinema beschikt hiervoor over een dvd-speler, een av-receiver, een versterker en een volledig luidsprekerset. Meest voorkomend zijn de 5.1-systemen. Ze bevatten een centrale luidspreker, twee frontluidsprekers, twee surroundluidsprekers en een basluidspreker of subwoofer voor de lage tonen, vandaaar de 5.1.
Tegenwoordig zijn er ook al 7.1-systemen beschikbaar met 8 luidsprekers.

Zo'n home cinema kan al deze elementen in één geheel bevatten, of je kunt elk element - versterker, tuner, dvd-speler - apart aanschaffen. Die laatste optie zal duurder uitvallen, maar je hebt wel meer vat op de kwaliteit en de functies van de verschillende componenten.

 

De av-receiver

Dit toestel is het hart van de home cinema. Het verdeelt het signaal van de aangesloten bron (dvd-speler, videospeler, i-pod, tv, tuner,…) over de luidsprekers. Kies een receiver die overeenstemt met de gevoeligheid van de luidsprekers. Die ondervinden immers meer schade van een versterker die volledig wordt opengedraaid dan van een versterker die teveel vermogen geeft.

Surround formaten

Dolby Digital Ex

Uitbreiding op Dolby Digital, standaard 5.1-formaat voor thuis en bioscoop. Extra centerkanaal achteraan maakt er 6.1 van.

Pro Logic IIX

Eveneens van Dolby, bouwt voort op voortganger Pro Logic en Pro Logic II. Wijd verbreid voor het omvormen van stereo en 5.1-signalen naar 6.7 en 7.1-signalen.

DTS 96/24

Lagere compressie dan Dolby, geeft beter geluid

DTS Neo:6

Als reactie op het Pro Logic IIx-formaat van concurrent Dolby bracht Digital Theatre Systems DTS NEO:6 op de markt. Min of meer zelfde mogelijkheden als Pro Logic IIx

Media-center

Ook vanuit de computerhoek komen er boeiende mogelijkheden voor de audio & video en zelfs als alternatief op de home cinema. De zogenaamde mediacenters bieden de mogelijkheid om foto's te bekijken of te chatten in de woonkamer. Deze strak vorm gegeven pc bevat de nodige software en grafische mogelijkheden om al zijn informatie weer te geven op tv. Je kan zo'n mediacenter ook gebruiken als tekstverwerker, om te surfen op het net of om films te bekijken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in