Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

Hoe kies je de perfecte spoelbak?

Ook al is een vaatwasser niet meer weg te denken in onze keuken, toch is de spoelbak een onmisbaar aspect. Maar welke spoelbak heb je nu juist nodig, en uit welk materiaal kan deze spoelbak gemaakt zijn? Enkele tips om de juiste spoelbak te kiezen.
Een spoelbak kiezen begint bij de kennis over de manier waarop een spoelbak bevestigd kan worden. Er bestaan 3 mogelijkheden: onderbouw, vlakbouw of opbouw.
 

Onderbouw spoelbak

Onderbouw is als de spoelbak onder het tablet gekleefd wordt, waardoor enkel de bak zelf nog zichtbaar is. Aan de uitsparing is de rand van het keukenwerkblad zichtbaar. Dat maakt dat niet ieder materiaal hiervoor in aanmerking komt. Een voordeel is wel dat je wint in het werkblad, aangezien alle overbodige randen zich onder het tablet bevinden. Daardoor zijn zowel het tablet als de spoelbak gemakkelijk schoon te maken.
 

Vlakbouw spoelbak

Vlakbouw is wanneer de bovenkant van de spoelbak in hetzelfde vlak ligt als het tablet. De rand van de spoelbak gaat als het ware verzinken in het tablet. Het voordeel ligt voor de hand: het werkblad is makkelijker te onderhouden is. Toch is vlakbouw de minst gekozen optie voor de plaatsing van de spoelbak.
 

Opbouw spoelbak

Opbouw is, zoals vroeger, echt liggend op het tablet en de meest eenvoudige manier van bevestigen. Het voordeel is dat er dan wel alle materialen kunnen gekozen worden. Als nadeel geldt dat alles van de spoelbak zichtbaar is waardoor het onderhoud ook moeilijker wordt. Ook is dit de goedkoopste oplossing.

Aandachtspunten plaatsing spoelbak

Uiteraard zijn er altijd addertjes onder het gras bij alle drie de plaatsingsmethodes. Indien je met opbouw werkt kan met elk soort van materiaal gewerkt worden. Je hebt geen beperking in je keuzemogelijkheden. Bij vlakbouw en onderbouw is het niet zo simpel. Omdat de kopse kanten van het werkblad worden blootgesteld aan water is het niet mogelijk om materialen als laminaat te gebruiken als werktablet.

Materiaal spoelbak

Inox

De meest geplaatste spoelbak is nog altijd de inox spoelbak. Je hebt tal van mogelijkheden met dit materiaal qua afmeting en vormen en hebt de keuze tussen onderbouw, vlakbouw of opbouw. Het is een dankbaar materiaal omdat het goed combineerbaar is met de materialen voor het keukenwerkblad. Ook is het gemakkelijk in onderhoud, kan het tegen hoge temperaturen en is bovendien zeer hygiënisch omdat bacteriën zich moeilijk aan het inox hechten.
Het nadeel van dit materiaal is dat het niet krasbestendig is. Maar doordat het materiaal een beetje meegeeft als er iets in valt - zoals een wijnglas - zal dit ook niet zo gemakkelijk stuk gaan als bij een porseleinen spoelbak.
 

Porselein

Verder kan je ook kiezen voor een porseleinen spoelbak. De afmetingen van deze spoelbakken zijn beperkt, maar ze kunnen tegenwoordig door tal van innovaties bij de fabrikanten zowel opbouw, vlakbouw als onderbouw geplaatst worden. Het nadeel is dat het materiaal zeer hard is en hierdoor ook al eens vaker voorwerpen stuk kunnen gaan. Maar zelfs de spoelbak zelf kan hier en daar door het gebruik kleine stukjes glazuur verliezen. Hierdoor moet je wel doordacht met deze spoelbak omgaan. Meestal is de spoelbak nog in het wit te verkrijgen, maar er zijn al leveranciers die met de kleuren zijn beginnen spelen. (bv. duravit)
 

Zelfde materiaal als werkblad

Ook kan de spoelbak gemaakt worden uit het materiaal van het tablet zoals graniet, composiet, .. Hierdoor heb je dezelfde kleur waardoor de spoelbak nog minder opvalt. Deze spoelbakken worden altijd in onderbouw bevestigd. Er zijn al fabrikanten die de spoelbak aanleveren met afgeronde hoeken, maar dit kan dus zeker niet in elk materiaal en in elke kleur. Dus meestal krijg je bij deze keuze een bak met rechte hoeken van 90°. In onderhoud is dit minder gemakkelijk aangezien we moeilijk aan die hoekjes kunnen.
Maar het materiaal op zich is dan weer wel gemakkelijk te onderhouden. Het voordeel is dat het krasbestendig is en er niet snel kalkaanslag zal zijn. Het blijft wel een hard materiaal waardoor het dezelfde nadelen heeft als porselein. Beschadigingen zullen echter minder opvallen omdat de kleur van het materiaal door en door is.

Formaat spoelbak

Niet iedereen gebruikt zijn keuken op dezelfde manier waardoor het formaat van de spoelbak bij iedereen kan verschillen. Ook is niet elke keuken even groot waardoor er soms weinig werktablet is. Ook heeft het ‘hebben’ of ‘niet hebben’ van een vaatwasser een invloed op de grootte van de spoelbak.
 

Enkele spoelbak

Je kunt kiezen voor een enkele spoelbak. Die wordt meestal gekozen als je een vaatwasser hebt en indien koken geen grote hobby is. Ook wanneer het werktablet aan de kleine kant is, is het soms nodig om plaatst te winnen en meestal moet de grootte van de spoelbak er dan aan geloven.
 

Anderhalve spoelbak

Bij anderhalve spoelbak heb je een normale spoelbak en een klein spoelbakje. Dit heeft als voordeel dat als je met een afwas bezig bent dat je dan bv. het bodempje koffie uit de tas kunt gieten vooraleer de tas het water in gaat. Ook wordt dit al eens gebruikt om de groenten in te wassen. Tegenwoordig wordt dit type spoelbak het vaakst toegepast in de keuken. 

Dubbele spoelbak

Een dubbele normale spoelbak wordt gekozen bij een grote keuken, maar die neemt dan ook meer plaats in. Je moet dus wel wat ruimte hebben. Het is comfortabeler om te koken. Indien er geen vaatwasser is, wordt er meestal voor een dubbele spoelbak gekozen.


Auteur: Daniella Berben – november 2016

Daniëlla Berben heeft jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander.

Bezoek de website van Daniëlla Berben

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in