Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Glas in het interieur: trendy en tijdloze blikvanger

Glas voor het buitenschrijnwerk is al eeuwenlang vanzelfsprekend. Glasgebruik in het interieur is dat minder. Het materiaal begint langzaam aan een opmars in het interieur. Glas kan naast de lichtinval dan ook enkele andere troeven voorleggen: onderhoudsvriendelijk, esthetisch,…


Glas in het interieur associëren we vandaag vooral met een glazen deur. De mogelijkheden die het materiaal biedt, zijn echter veel ruimer. “Glas is vandaag geen luxeproduct meer, maar een trendy materiaal. Glas is overigens niet stijlgebonden, het kan zowel in een hedendaagse, een klassieke als moderne woning. Nagenoeg iedere architect gebruikt wel ergens een glazen deur of andere glastoepassing,” begint onze gids Ilse de Poot van Atelier Inter Design.

Bewerkingen
De esthetische behandelingen van glas zijn nagenoeg onbeperkt. Naar kleurgebruik kan je in de massa gekleurd glas hebben of en kleuring via zeefdruk.
Naast de kleurkeuze kunnen er in het glas allerlei motieven worden aangebracht, hetzij via zandstralen of via zeefdrukken. Zandstralen heeft het nadeel dat het vlekgevoelig is. Met zeefdrukken heb je dat probleem niet. Het aangebrachte motief wordt immers mee in het glas gehard.

Glazen deuren en wanden
Een glazen deur of wand is een dankbaar gegeven om daglicht naar donkere ruimten te brengen. Bijvoorbeeld van de woonkamer naar de hal.
“Voor glazen deuren wordt altijd gehard glas gebruikt. Dit glas is in een hardingsoven snel verhit en daarna snel afgekoeld. Dit maakt het glas sterker. Een gevolg hiervan is wel dat de behandelingen van het glas moeten gebeuren voordat het in de oven wordt behandeld. De enige behandeling die achteraf nog kan is zandstralen omdat dit een oppervlaktebehandeling is,” aldus Ilse de Poot.

Een belangrijk aspect in een glazen deur is het beslag. Je kan heel wat richtingen uit: scharnieren, een voetpomp, een schuifdeur. Het beslag is doorgaans het duurste gegeven.
Ilse de Poot: “De vloerveer is het meest gebruikte systeem. Dit is in feite een hydraulische pomp die in de vloer wordt ingewerkt. Wanneer je tijdens de bouwwerken al weet dat je een dergelijk systeem wilt gebruiken, probeer er dan op te letten dat de leidingen in deze zone diep genoeg liggen. Werk je met vloerverwarming, zorg er dan voor dat er geen leidingen in deze zone lopen. Tijdens de werken een uitsparing laten is niet echt nodig. De ervaring leert dat die wel eens verkeerd zijn.”

De dikte van de glaswand in de deur is standaard 8 mm. Wanneer met een vloerveer wordt gewerkt, loopt die op tot 10 mm en wanneer de hoogte van de deur groter is dan 2,30 meter is, wordt de dikte zelfs al 12 mm. Ook goed om weten is dat de breedte van een glazen deur beperkt is tot 1,10 meter.
“Voor deuren die breder zijn wordt wel eens een verlegd draaipunt – of zogenaamde pivoterende deur – gevraagd. Wij raden dit echter niet aan omwille van de veiligheid.”

Wandbekleding
Ook voor de wandbekleding wordt gehard glas gebruikt. Dit maakt het mogelijk gaten in het glas te boren om leidingen door te voeren of stopcontacten te plaatsen. De wandbekleding wordt vaak gebruikt als achterwand in de keuken of de douche. Dit biedt het voordeel dat dit een naadloze bekleding is die gemakkelijk te onderhouden.
Een dergelijke wandbekleding is maatwerk. Ze kan pas worden opgemeten nadat de keuken volledig is geplaatst.

Spiegels
Spiegels zijn minder populair. Ze worden enkel nog toegepast voor functionele doeleinden.
Innovatief is de verwarmde spiegel. Dit is een spiegel met een folie waar een weerstand doorloopt. Die verwarmt de spiegel. Die oplossing kan interessant zijn in een badkamer of een zwembad. De verwarmde spiegel zal immers niet condenseren.

Tafelbladen
Met gehard glas kan je perfect een tafelblad laten maken. Ilse de Poot: “Het is immers hetzelfde soort glas als dat voor squashbanen wordt gebruikt. Het glas kan tegen een stootje. Ook hier zijn dezelfde bewerkingen mogelijk als bij de binnendeuren. Je kan zelfs twee verschillende glassoorten of een ander materiaal met elkaar combineren. Er is echter één beperking. Je mag de uitsnijdingen niet te dicht tegen de randen maken, dan bestaat er immers gevaar op barsten.
Een andere vorm van glasbladen is het beschermen van bestaande tafelbladen.”

Traptreden
Traptreden worden uit gelaagd glas vervaardigd. De dikte van de trede is afhankelijk van de oppervlakte ervan. Het glas wordt ook best aan vier zijden ondersteund. En ook hier weer kunnen er motieven, folies, structuur- of gekleurd glas worden verwerkt.
In lijn met de traptreden kan ook de leuning in glas. Het gelaagd glas kan zwevend in een U-profiel worden geplaatst of met een puntbevestiging.

Ilse de Poot heeft één laatste tip: “wil je glas gebruiken in het interieur. Loop dan al eens met je bouwplannen langs een specialist. Hij of zij kan je adviezen geven over de toepassing van het glas en eventueel ook al een richtprijs voor jouw plannen.”

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in