Gietvloeren: van alle markten thuis
Vloeren op basis van kunstharsen kom je vandaag niet alleen meer in industriegebouwen of scholen tegen. Ook de particuliere woningbouw gaat door de knieën voor deze aparte vloersystemen. Steentapijt stelden we al eerder aan je voor. In deze special zet Habitos.be de epoxy- en polyurethaan gietvloeren in de spotlights.
Gietvloeren op basis van kunstharsen bestaan in verschillende chemische samenstellingen. Het zijn mengsels van enerzijds een kunsthars en anderzijds vul- en kleurstoffen.
Producenten gebruiken verschillende soorten harsen als bindmiddel: epoxy, acrylaat (PMMA) of polyurethaan harsen (PU) en zelfs combinaties zoals polyurethaancement, gemengd met een aangepaste vulstof en meestal ook pigmenten.
Voordelen en nadelen van een gietvloer
Gietvloeren op basis van kunstharsen worden toegepast in de meest uiteenlopende vakgebieden. Gietvloeren – van welk type dan ook - hebben tal van voordelen ten opzichte van een andere vloeroplossing: ze zijn naadloos, gering in dikte, snel bruikbaar en snel te plaatsen.
Voordelen van epoxy:
- Hard, met een druksterkte die driemaal hoger is dan die van beton (tot 100 N/mm²)
- Afgewerkt met een gekleurde en niet-vergelende eindlaag – vaak een polyurethaan coating (PU) – verkleurt de gietvloer niet onder invloed van UV-straling
Nadelen van epoxy:
- Bij vorst wordt epoxy broos en kan het breken
- Door vallende voorwerpen bestaat er een risico op breuk in de epoxylaag
- Gevoelig voor verkleuring onder invloed van UV-straling. Epoxy met een PU-afwerking – op basis van alyfaten - is wel UV-bestendig en ook krasbestendig omwille van zijn elasticiteit en flexibiliteit.
Voordelen van een polyurethaan vloer (PU-vloer):
- Soepel en aangenaam om over te lopen
- Geluidsabsorberend en warm
- UV-bestendig en krasbestendig
Plaatsing van gietvloer met kunsthars
Beide systemen komen bovenop een epoxy primer. De ondervloer moet wel zijn evenwichtsvochtgehalte bereikt hebben (vochtgehalte tussen de 2 en 5%). Dit om doorhardingsproblemen van de epoxy of blaasvorming te vermijden.
Als het snel moet gaan en je geen speciale primers en hulpmiddelen kunt gebruiken, zijn epoxy- en PU-gietvloeren niet de best mogelijke oplossingen.
De meeste producten voor gietvloeren zijn nagenoeg volledig vloeistof- en dampdicht. Plaats dus altijd een dampscherm onder de ondervloer.
Een PU-cementvloer staat op dat vlak een stapje verder. Je mag de vloer 8 uur na de plaatsing al betreden. PU-cement kan zelfs op een ondergrond met een restvochtgehalte van 10%. Dit betekent dat je de afwerkingslaag al na een week kunt aanbrengen.
De plaatsing van een gietvloer gebeurt in vier lagen:
- De ondergrond kan een chapelaag (deklaag) zijn, maar ook een bestaande tegelvloer of parket. Deze ondergrond moet je eerst goed voorbereiden: opschuren, ontvetten en plaatselijk afschaven of uitboren zodat de grootste onzuiverheden en oneffenheden weg zijn.
- Op de ondergrond komt een schraaplaag. De laatste oneffenheden verdwijnen en er ontstaat een niet-poreuze laag.
- Op de schraaplaag komt de eigenlijke gietvloer, gemiddeld 2 mm dik.
- Om verkleuring door UV tegen te gaan volgt een toplaag (best aanbrengen in 2 lagen)
Tips voor de afwerking van een gietvloer met kunsthars
- Zeer lichte kleuren best afwerken met een derde toplaag in een transparante uitvoering, tegen krasjes of zware belasting - zoals bijvoorbeeld onder een bureaustoel – minder opvallen
- Niet kleurechte gietvloeren (epoxy en aromatische polyurethanen) gekleurd afwerken.
- Alyfatische PU vloeren kun je, zonder vrees voor vergeling, transparant afwerken
- Giet elke laag apart en laat die telkens een nacht drogen. In het gieten van een vloer kruipen dus veel manuren, wat de prijs opdrijft.
Oneindig veel afwerkingen
Als je voor epoxy of PU kiest, dan kies je voor een uitgebreide waaier aan kleurmogelijkheden, want nagenoeg alle RAL- en NCS-kleuren zijn beschikbaar. Je kiest ook voor een flexibele vloer, want je kunt je vloer zonder breken van kleur laten wisselen: gewoon opschuren en een nieuwe laag laten opzetten. Een vloer hoeft overigens niet volledig dezelfde kleur te hebben. Er kunnen verschillende vlakken of zelfs patronen in worden gebracht.Effen vloeren zijn het meest gekend, maar met speciale vulstoffen, tekeningen, prints, (vezel)verlichting, ornamenten, speciale pigmenten, … kun je specifieke en unieke vloeren creëren. Het materiaal kun je zelfs laten doorlopen in de wand of op een meubelstuk.
Zwevende voorwerpen
Een populair voorbeeld is het vermengen van verfschilfers of flakes in de gietvloer, met als resultaat gekleurde stukjes die driedimensioneel lijken te zweven in de vloer. Intussen worden ook al andere materialen – zoals metaalschilfers, fijn granulaat, foto’s, snoepjes of andere voorwerpen – in de gietvloeren verwerkt om aparte effecten te krijgen.Met een harsvloeren kun je ook een moderne versie van het steentapijt maken door de stenen of granulaten gewoon met epoxy te vermengen.
Met dank aan: BASF, STEPPA Vloertechnieken en Stone Carpets.
Auteur: Kelly Cuypers - september 2010