Aanbevolen partners

Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Forbo flooring
Vloeren

Betonvloeren maken opmars

Ze zijn trendy, snel te plaatsen en gemakkelijk te onderhouden. Geen wonder dat heel wat mensen zich laten verleiden tot de plaatsing van een gepolierde betonvloer. Hoe gaat de plaatsing van zo’n vloer in zijn werk? Wat kan er allemaal en bovenal wat kost dat?


De gepolierde betonvloer is van oorsprong een industriële vloerafwerking. Deze vloerbekleding wordt graag toegepast in grote loodsen, productiehallen, magazijnen,… omwille van de snelle plaatsing en de interessante kostprijs. Wanneer de vloer van een speciale afwerkingslaag wordt voorzien, is hij ook bestand tegen chemische stoffen of agressieve producten.

Strakke look
Maar dat gaat natuurlijk ver voor de particuliere woning. Hier valt de vloer vooral in de smaak omwille van zijn strakke en gladde look en de snelheid waarmee de vloer wordt geplaatst. Wanneer je voor een gepolierde betonvloer kiest, kan je de dikte van de vloeropbouw ook beperken. Een dekvloer (chape) en een uitvullaag voor de leidingen zijn niet meer nodig. Het volstaat een betonlaag op de leidingen te storten en deze volgens de regels van de kunst te laten afwerken.

Regels van de kunst
Hoe gaat die plaatsing volgens de regels nu precies in zijn werk? Alles begint bij het beton. Voor de samenstelling wordt een ander type cement gebruikt en wordt een plastificeerder – een product om het beton vloeibaar te maken – aan de mengeling toegevoegd.
Doorgaans zal de aannemer die het beton poliert er ook voor opteren om het beton met een pomp te plaatsen. Dit vergemakkelijkt zijn werk aanzienlijk.

Een ervaren oog
Vlak na het storten van het beton wordt dit glad gestreken met een zogenaamde ‘trilbalk’, niet meer of niet minder dan een aluminium rei met een motor die voor trillingen zorgt. Door de trillingen uit deze bewerking komt er water uit het beton naar de oppervlakte. Sommige aannemers kiezen ervoor dit water af te drijven, andere laten het weer (zon, wind, temperatuur,…) zijn werk doen om het water te laten verdampen.
Na deze eerste afwerking komt het erop aan geduld te oefenen tot het beton voldoende is ingedroogd voor de volgende bewerking: het opschuren. Het juiste moment bepalen voor die volgende stap vraagt een ervaren oog.

Versterkend kleureffect
Het opschuren gebeurt met een zogenaamde vlinder. Door dit opschuren wordt de vloer vlak gemaakt. Na enkele malen opschuren, worden kwartskorrels over het oppervlak uitgestrooid en in het oppervlak geschuurd. Door het inwerken van het kwarts wordt de toplaag van de vloer versterkt. Je kan hier nog betere resultaten verkrijgen door te opteren voor het inwerken van korund.
Wanneer je kiest voor een gekleurde toplaag van de vloer, wordt het kleurpigment vermengd in het kwarts of korund. Er is een heel kleurenpallet beschikbaar om de vloer af te werken. Dit gaat van antraciet en wit over rood, geel, groen, blauw,…
Aangezien bij deze werkwijze alleen de toplaag wordt beschermd, kan er bij beschadiging van de vloer een grijze vlek het oppervlak ontsieren.
Bij het gebruik van gekleurd beton, vermijd je dit probleem. Alleen is het kleuraanbod hier veel beperkter en is deze optie een stuk duurder.
Een andere optie om een kleur aan de vloer te geven of om beschadigde vloeren te herstellen is het plaatsen van een epoxylaag over de vloer. Ook hier zijn er weer tal van kleuren mogelijk.

Spiegeltje, spiegeltje…
Wanneer deze kwarts- en kleurlaag voldoende is ingeschuurd en de vloer tot op het juiste punt is ingedroogd, wordt hij opgeblonken tot hij zijn typische gladde look krijgt.
Om te snel uitdrogen van de vloer te voorkomen, wordt tot slot een curing compound op het oppervlak geplaatst. Dit product vormt een dunne film op het vloeroppervlak waardoor het vocht gevangen blijft.
Deze laag slijt na verloop van tijd van de vloer door het belopen, de inwerking van licht,… Wanneer je kiest voor een afwerking van de vloer met een epoxylaag, moet deze curing compound volledig weggesleten zijn om een goede hechting te krijgen.
Goed om weten is ook dat de geplaatste vloer na enkele maanden poetsen met een zeep met lijnolie een mooi blinkend effect zal krijgen.

Addertjes
Allemaal heel mooi en degelijk. In een grote industriehal of op een open keldervloer laat deze techniek zich dan ook perfect toepassen en krijg je mooie resultaten. De plaatsing in een particuliere woning is echter minder vanzelfsprekend. Wanneer je in meerdere ruimtes een gepolierde betonvloer wilt plaatsen en de muren zijn gemetseld, dan zit je met veel meer hoeken en kanten waar alleen gespecialiseerde machines bij kunnen. Met dergelijke machines zijn de tijden dat de hoeken niet perfect glad afgewerkt konden worden wel verleden tijd. Vraag dus aan jouw aannemer of hij over dergelijk aangepast materiaal beschikt.
Voor de vlakte van de vloer wordt gewoonlijk teruggegrepen naar de industrienorm Vlakheidsklasse IV. Dit is een afwijking van 9 mm gemeten op een rei van 2 meter. De aannemer kan natuurlijk ook kleinere afmetingen uitvoeren, maar daar betaal je voor.

Vloerverwarming
Interessant om weten is ook dat een gepolierde betonvloer heel goed te rijmen valt met vloerverwarming. In plaats van de vloerverwarming in de dekvloer te plaatsen, wordt deze gewoon in het beton geplaatst. Door de dunnere vloeropbouw die je hebt, verspreidt de warmte zich ook veel sneller in de leefruimte.
En tot slot de hamvraag: wat moet dat kosten? Het gros van de aannemers rekent 6 à 8 euro per vierkante meter aan voor een vloerplaat van de kelder. Voor een vloerafwerking in de woning liggen de prijzen hoger en moet je rekenen op 25 à 60 euro per m². Deze prijs is exclusief het beton en BTW.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in