Interieurarchitect
De keuken
Geweldige tips voor een praktische en ergonomische keuken
Het is niet altijd gemakkelijk om de ideale indeling te vinden voor je keuken. Het perfecte beeld bestaat overigens niet. Interieurarchitecte Daniëlla Berben reikt wel enkele tips aan om de keuken praktisch en ergonomisch te maken. Doe er je voordeel mee.
Keukendriehoek
De afstand die je dagelijks moet afleggen om je lekkere maaltijd te koken voor je gezin bepaalt of je een gemakkelijke keuken hebt of niet. Daarom dat men zegt om rekening te houden met de zogenaamde ‘keukendriehoek’.Die driehoek bestaat uit de elementen die je het vaakst nodig hebt om een diner te bereiden: de spoelbak, het fornuis en de koelkast waarvan de interactie tussen spoelbak en fornuis het grootste is. Hierdoor moet je dus rekening houden dat deze afstand zeker niet te groot is. Daarom plaatst men vaak de spoelbak naast het fornuis of , indien er met een eiland gewerkt wordt, tegenover elkaar.
Zo voorkom je dat je niet teveel kilometers in je benen krijgt als je het eten aan het bereiden bent. Lekker snel pasta afgieten als het gaar is, of groenten in je ketel doen als het gewassen en gesneden is, gemakkelijk toch? Om een zo meest ergonomische en praktische keuken te krijgen kan je best het totaal van de afstanden tussen deze drie punten tussen de 6 en 8 meter houden.
Niet alleen moet er rekening gehouden met de keukendriehoek, maar ook de
opbergruimte moet zo efficiënt mogelijk worden opgesteld. Dankzij een goed
georganiseerde keuken kan u heel wat tijd besparen om dingen terug te vinden. Het best
zou je jouw keuken in zones opdelen:
- Voorraad
- Opbergen
- Spoelen en afval
- Voorbereiden
- Koken en bakken.
Bereikbaarheid
Verder is het belangrijk dat alles goed bereikbaar is. Een kast met leggers vervangen door een kast met lades geeft veel meer comfort doordat alles gemakkelijker terug te vinden is. Om het achterste product uit uw kast te halen hoeft u niet eerst de hele legger leeg te maken om eraan te geraken.Een tweede voordeel is dat je hierdoor ook meer in een lade zult zetten dan in een kast met leggers, net omdat je minder moet zoeken en alles gemakkelijk terug te vinden is. Als je dan ook nog eens een bredere lade gebruikt in plaats van 2 kleine naast elkaar kan je tot 15% meer opbergruimte winnen. Zet daarnaast de dingen die je vaak gebruikt op werkhoogte en de spullen die je maar eenmaal op een jaar nodig hebt op de top of op de bodem. Zodat je je rug spaart voor de alledaagse dingen.
De ideale hoogte van het werkblad kan je best zelf op voorhand bepalen. Een tip : doe gewoon de test door je ketel uit te vullen met bv. tijdschriften en roer dan in de pot. Dat is het hoogte punt dat uw schouder/arm zal moeten doen tijdens het koken. En meet dan wat jouw ideale hoogte is.
Daniëlla Berben heeft jaren ervaring als interieurarchitecte. Een belangrijk deel van haar tijd ontwerpt ze keukens op vraag van haar klanten of in opdracht van een toonaangevende keukenfabrikant. Ze kent de ontwikkelingen in de keukenbranche dus als geen ander.