De keuken
Functies, veiligheid en energieverbruik van ovens
Wie dacht dat ovens alleen dienden om voedsel te bakken, komt bedrogen uit. Een oven van tegenwoordig beschikt immers over veel meer functies en mogelijkheden. Zoals daar zijn:
- Warmhoudfunctie: Kan gerechten warm houden of borden voorverwarmen
- Ontdooifunctie: Hiermee kan je diepvrieswaren zacht ontdooien
- Lagetemperatuur koken: Om vlees verder te laten garen wanneer het al aangeschroeid is
- Stoomkoken: Gerechten tegelijk klaarstomen zonder smaakoverdracht
- Temperatuurkernsensor: Temperatuurverloop in de kern van het vlees (of gevogelte) opgevolgd om het gaarproces precies te stoppen bij bereiken van bepaalde kerntemperatuur. De kerntemperatuur stemt overeen met bepaalde gaarheid
- Grillmotor met draaifunctie: Voor gelijkmatig braden van vlees
- Snelle voorverwarming: Alle verwarmingselementen verwarmen samen om snel gebruik te kunnen maken van oven
- Boven- en onder verwarming: Ideaal voor platte gerechten zoals pizza en taarten.
- Combinatie van stoom & hete lucht: Handig voor krokant maken van gerechten, om vlees extra sappig te breden of om een luchtiger croissantje of cake te bekomen
- Koel frontpaneel: Verlaagt temperatuur van ovendeur tot 40 à 80 graden Celsius (afhankelijk van de oven) om om bij contact met de ovendeur geen brandwonden te creëren
- Telescopische glijders: Maalt het eenvoudig om ovenwagens en bakschotels uit te halen.
- Vochtinbreng tijdens het bereidingsproces: Om extra sappige vlees te bekomen. Onderscheid tussen ovens die enkel hetvocht dat uit het gerecht vrij komt tijdens het verwarmen, in de ovenruimte leiden en anderzijds ovens die bovendien actief vocht in de ovenruimte binnenleiden. Dit kan gebeuren door ofwel stoom te injecteren in de ovenruimte (beste techniek) of door water in de ovenruimte te leiden en daar te laten verdampen