Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
De keuken

Een kleine keuken toch groot maken, het kan

Als je over weinig ruimte beschikt in de keuken hoeft dat niet altijd een nadeel te zijn. Het is een hedendaags onderwerp aangezien mensen steeds kleiner bouwen of een appartement kopen waar de indeling al van gemaakt is. De keuken is daarbij niet altijd van de grootste. Ik geef enkele mogelijkheden om bij de keuken toch ruimte te creëren zonder dat er muren moeten gesloopt worden.

Door gebruik te maken van lades kan je veel meer opbergen in de keuken dan door kasten met leggers te plaatsen. Niet alleen de opbergruimte is een groot voordeel van de lades maar lades zijn daarbij ook nog eens overzichtelijker. Je moet niet alles eerst uit je kast halen vooraleer je het achterste eruit kunt nemen. Hierdoor wordt er meer geplaatst in de lade omdat er toch altijd alles zichtbaar is. Daarnaast is het dus ook praktischer en rug-besparend. Want het op de knieën zitten om in de onderste kast te komen is ook hierdoor gedaan.

De verstelbare kast

Als we dan toch gebruik moeten maken van een kast met leggers, zorg er dan voor dat deze verstelbaar zijn. Zo verlies je ook geen onnodige ruimte in de kast. En kan je ook bij minder hoge voorwerpen een tweede legger gebruiken. Waar lucht zit in de kast, daar kunnen we niets plaatsen, dus zorg er dan ook voor dat deze zo veel mogelijk kan ingevuld worden.

Als er het budget is voor een keuken op maat kan er ook een keuken geplaatst worden waarbij het tablet iets dieper is. Hierdoor kan ook de kast dieper gemaakt worden. Enkele centimeters winnen kan veel betekenen in een kleine keuken. Je moet er alleen rekening mee houden dat er voldoende circulatie is om op een plezante manier te kunnen werken in de keuken.

En natuurlijk kunnen dan ook de kasten tot tegen het plafond gemaakt worden zodat ook hierdoor in ruimte gewonnen kan worden. Uiteraard zijn de bovenste leggers dan niet binnen handbereik maar met een laddertje in de nabije omgeving, bv. de berging naast de keuken, is ook dit probleem opgelost. Hier kan altijd iets staan wat we maar een paar keer per maand of jaar nodig hebben.

Als je plaats hebt voor een vaatwasser dan zou ik opteren bij een kleine keuken voor maar 1 spoelbak. Deze spoelbak is toch enkel nodig voor de groenten te wassen of misschien toch een klein afwasje. Maar hierdoor heb je ook meer werktablet en dus meer werkplek.

Aantal toestellen

Door optisch meer werkruimte te creëren lijkt het ook alsof de ruimte groter is, hoe klein ze ook mag zijn. En dat is mooi meegenomen, toch? Bekijk ook goed of een eiland wel ideaal is in de ruimte. Een eiland wil niet altijd zeggen dat je meer opbergruimte krijgt. Ze neemt namelijk veel circulatieruimte waardoor je dus meestal in kasten moet inschieten. Denk hier dus goed over na.

Ook is het geen slecht idee om eens na te denken over het aantal toestellen. Door de combi’s van tegenwoordig kan je 2 toestellen in 1 combineren. Altijd handig als je een oven, micro en/of stoomoven wilt. Deze zijn perfect combineerbaar. Door deze combinatie te maken win je weer in kastruimte.

De meeste mensen hebben ook 2 koelkasten, één in de keuken en één in de berging. Zorg ervoor dat die van de berging zo groot mogelijk is en die van de keuken zo klein mogelijk. De drank die koud moet staan kan net zo goed in de berging staan. De alledaagse dingen zoals boter, vlees, groenten leggen we best in de keuken. Dit neemt toch niet zoveel plaats in, tenminste als je geen inkopen doet voor een maand maar wekelijks.

Je ziet dat weinig ruimte niet altijd een nadeel moet zijn. Maar als je weinig ruimte hebt, probeer dan wel voor een lichte en rustige keuken te kiezen aangezien deze dan ruimer lijkt.

Auteur: Interieurarchitect Daniëlla Berben

 

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in