Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
De keuken

Dynamic Space voor maximale ergonomie en functionaliteit in de keuken

De gemiddelde levensduur van een keuken bedraagt 20 jaar. Dagelijks leggen we in de keuken gemiddeld 264 meter af en doe we er ruim 360 verschillende handelingen. Een kort rekensommetje leert ons dat we na 20 jaar de afstand tussen Amsterdam en Madrid hebben afgelegd en meer dan 2,6 miljoen verschillende handelingen hebben uitgevoerd.


Wie rekening houdt me de principes van Dynamic Space, een concept voor optimale ergonomie en functionaliteit, werkt efficiënter en ergonomischer en vermindert het heen- en weergeloop met ruim 25%.


Keukenzones

Dynamic Space deelt de keuken op in 5 aparte zones:

  1. voorraad,
  2. opbergen,
  3. spoelen & afval,
  4. voorbereiden
  5. koken & bakken.

Het bepalen van de optimale keukeninrichting vertrekt van de beschikbare oppervlakte, de gezinssamenstelling, het leef-, eet- en kookpatroon en de omvang van de keukenuizet.

Een U-keuken is het meest functionele en ergonomische keukentype, gevolgd door een eilandkeuken. Andere mogelijke opstellingen zijn een G-keuken, een dubbelwandige, een L-keuken en een enkelwandige keuken.

Optimaal keukencomfort en functionaliteit bekom je door alle keukenbenodigdheden een plaats te geven in de zone waar ze thuis horen en de 5 zones in een logische volgorde te groeperen.

  • In de zone voorraad berg je voedingswaren op. Ook de koelkast en de diepvriezer maken deel uit van deze zone. Een kast met binnenladen is een echte opbergkampioen en een zeer geschikte manier om voorraad op te slaan. De laden vergroten het opbergvolume aanzienlijk, bieden een perfect overzicht op de voorraad en zijn heel ergonomisch in gebruik.  Een gemiddeld gezin van 4 personen bergt in deze zone ruim 800 liter of het volume van 8 volle winkelkarren op.
  • De zone opbergen is de meest aangewezen plaats om borden, kopjes, glazen, bestek, ... een plaats te geven.
  • Onder de zone spoelen & afval vallen de spoeltafel, de vaatwasmachine, de afvalemmer(s), schoonmaakproducten,... Een gemiddeld gezin bergt in deze zone zo'n 80 kg op.
  • In de zone voorbereiding horen werkbestek, keukenapparaten (mixer, blender, weegschaal,..) kruiden, etc... thuis. Hier bevindt zich eveneens het werkvlak dat voldoende groot is en goed verlicht moet zijn.
  • De zone koken & bakken vormt het hart van elke keuken en omvat het kookvlak, de oven(s), de afzuigkap, potten en pannen, het kookbestek, kookboeken, olijfolie, azijn,...


Tips voor een georganiseerde en ergonomische keuken:

  1. De zonevolgorde in een keuken voor linkshandigen is het spiegelbeeld van een keukenopstelling voor rechtshandigen.
  2. Pas de werkbladhoogte aan aan uw grootte. De afstand tussen elleboog en werkblad bedraagt idealiter 10 à 15 cm.
  3. Voorzie in een werkblad van minimum 90 cm breed in de voorbereidingszone.
  4. Rust uw keuken uit met een maximaal aantal laden. Lades zorgen immers voor ongeveer 55% meer opbergruimte dan kasten en Laten toe om de beschikbare oppervlakte volledig te gebruiken.
  5. Kies voor brede lades. In een lade van 90 cm breed berg je tot 18 % meer op dan in 2 lades van elk 45 cm.
  6. Voorzien indien mogelijk in lades van 45 cm diepte in plaats van de traditionele 50 cm diepte.
  7. Voor een geruisloze keuken kies voor een demping op uw laden en deuren.


Bron: Orgalux

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in