Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
Dovy Keukens logo
De keuken

De leefkeuken: mooie voorbeelden voor meer inspiratie

Op zoek naar ideeën om je keuken in te richten? Droom je van de perfecte keuken, ingericht als woonkeuken of leefkeuken? Wij zochten heel wat leuke foto’s bij mekaar van grote en mooie keukens, met en zonder keukeneilanden. Keukens om in te leven of om inspiratie op te doen voor je eigen ontwerp.

Het begrip ruimte

De keuken op een andere manier inrichten, daar is ArcLinea goed in. Het Italiaanse keukenmerk ziet de keuken als centrum van het huis en doet er alles aan om elke keuken huiselijk, stijlvol en tijdloos te maken. Zo is het concept Spatia volledig opgebouwd rond het begrip ruimte.

Grote kastenwanden verbergen – als je wil – een volledige keuken. Maar je kan er ook de wasmachine en de droogkast in kwijt, tot de stofzuiger en strijkplank toe. Tijdens het koken schuif je de open kastdeuren weg tussen de kolomkasten.

Na het koken en eten doe je alle kastdeuren weer dicht en van de keuken blijft alleen een fraaie kastenwand over.

De materialen voor de kasten zijn geselecteerd op sfeer en kwaliteit. Zo kun je met Spatia gemakkelijk het keukenblok combineren met de woonkamer.

Meer infoArclinea

Glanzend wit

De perfecte keuken is voor iedereen anders. Hier moest de droomkeuken glanzend wit zijn en maakt de kookruimte deel uit van een grote woonkamer met de allures van een loft. Om het geheel niet te steriel te maken, combineerde de ontwerper witte hoogglanslak met houtfineer voor een kastenwand met oven, microgolf en grill.

Op de kop van het keukeneiland – met twee spoelbakken – staat de eettafel, ook met houtfineer afgewerkt. Dat geeft de keuken een tijdloze, meer huiselijke sfeer. Toch doet het hout geen afbreuk aan de strakke belijning van de keuken. Dit voorbeeld vonden we bij Grando, een keukenmerk dat zweert bij betaalbare keukens, met oog voor design en vakmanschap.

Meer infoGrando

Kookeiland of keukeneiland

Als de keuken deel uit maakt van een leefruimte, is een kookeiland een ideaal instrument om een visuele scheiding tussen werkruimte en zitruimte te maken. Dit keukeneiland van Van Marcke kreeg naast een grote spoelbak ook heel wat vrije werkruimte, met onderin grote lades aan beide kanten van het eiland.

Het onderste gedeelte van het keukeneiland springt als een los ladenblok uit het eiland. Dit geeft de keuken een speels effect. Het blok kun je gebruiken om mooie dingen op tentoon te stellen, maar met kinderen in de buurt is het ook leuk als je hier een speelhoekje maakt of enkele kussens installeert voor een knusse zitplek.

Meer info: Van Marcke

Bibliotheek in de keuken

Het valt op: heel wat nieuwe keukens zijn wit. Zo ook deze bibliotheekkeuken van Warendorf, in opaak witte gladlak met olijfgroene details.

De Franse ontwerper Philippe Starck kreeg van het Duitse keukenmerk carte blanche en ontwierp 4 keukenstijlen waaronder Library, waarbij hij een keukenblok met aanrecht omkaderde met boekenkasten. Op die manier kun je al je kookboeken makkelijk opbergen en heb je alles snel bij de hand. Maar als de keuken deel uit maakt van je woonkamer, kun je meteen ook alle andere boeken uit je collectie in de keuken kwijt.

Een bijpassende trapladder zorgt er voor dat je ook bij de meest afgelegen plekjes van je bibliotheekkast kunt.

Meer info: Warendorf

Woonkeuken met bank

In een ruimte met veel glas is het niet gemakkelijk om genoeg bergruimte tegen de muren te voorzien. Als de ruimte om een woonkeuken te installeren beperkt is, sta je voor een voldongen feit. In deze keuken heeft ontwerper Obumex het lage muurtje onder de grote ramen gebruikt om een grote zitbank te installeren, in massief hout.

Het hout van de bank past perfect bij het houten keukenblok met granieten werkblad en de keukenstoelen van Hans J. Wegner – de Ypsilon of Y-chair.

Meer infoObumex

Lang en smal

Lange en smalle ruimtes zijn niet ideaal om er een leefkeuken van te maken. Toch kan het, zo bewijst Bulthaup met dit ontwerp. De ontwerpers slaagden er zelfs in om een kookeiland in deze ‘gang’ onder te brengen.

Tegen de buitenmuur zitten de koelkast en de oven in kolomkasten weggewerkt, die overgaan in een lang aanrecht met twee spoeltafels en veel werkruimte.

Vooraan is de ruimte onder het werkblad van het kookeiland vrijgelaten, zodat dit deel ook als tafel gebruikt kan worden.
 
Achteraan loopt de keuken uit op een zithoek met uitzicht op de tuin. De twee Lounge Chairs van de gebroeders Eames zorgen voor een authentieke, huiselijke sfeer.

Meer infoBulthaup

Raamtablet als speeltafel

Raamtablet als speeltafel

Dit is een echte leefkeuken voorzien van alle mogelijk snufjes zonder dat die opvallen: de verlichting is ingewerkt in de keukenkastjes, net zoals aansluiting voor iPod en radio. Zo blijven grijpgrage kinderhandjes er van af en stoot je tijdens het koken niet per ongeluk je iPod tegen de grond.
 
Dit keukenontwerp blijft vrij compact, in een u-vorm. De kasten naar de leefruimte toe blijven laag, zodat er een halfopen keukeneiland ontstaat, met onderin heel wat opbergruimte. Het verwarmingselement links voor het raam kreeg een houten omkasting, met ervoor een ruim tablet op enkelhoogte.

Hier wonen kinderen, dat is duidelijk. Terwijl zij spelen aan het raamtablet, hou jij een oogje in het zeil terwijl je kookt.

Meer infoSiematic

* klik op de foto's om ze te vergroten

Auteur: Gretel Kerkhofs - augustus 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in